“Politieke benoemingen: a go-go!”
15 feb 2021 | Nieuws
Het Vlaams Belang is sinds kort niet meer welkom in de Raad van Bestuur van Unia. Dit omdat Unia, het zogenaamde antiracismecentrum, de regeltjes veranderde omdat het Vlaams Belang voor het eerst recht had op een zitje. Sinds het jongste electorale succes van het Vlaams Belang vreest men bovendien nog elders de aanwezigheid van Vlaams Belangers die de stinkende potjes zouden kunnen openen. Voor het Vlaams Belang is het dan ook hoogtijd dat platte politieke benoemingen nu een einde nemen.
Het Belgisch Staatsblad publiceerde onlangs een oproep voor geïnteresseerden om zich kandidaat te stellen voor de nieuwe raden van bestuur van de BOZAR, de Koninklijke Muntschouwburg en het Nationaal Orkest van België. Het is de eerste keer dat de regering op die manier kandidaat-bestuurders zoekt voor deze drie federale culturele instellingen. Tot nu toe werden die namelijk door de politieke partijen voorgedragen. De laatste benoeming van een nieuwe bestuurder bij de BOZAR dateert van begin 2008.
In BOZAR bestuurde jaren Etienne Davignon, opgevolgd door Michel Praet – destijds adviseur van Europees CD&V-voorzitter Herman Van Rompuy. Geertrui Windels, echtgenote van Van Rompuy, is ook bestuurder van BOZAR en advocaat Jean-Pierre De Bandt werd er bestuurder als vertegenwoordiger van Ecolo-Groen. Marie-Paule Quix, levenspartner van gewezen Volksunieboegbeeld Vic Anciaux is ook bestuurster van de BOZAR en was tot 2009 Brussels parlementslid voor de sp.a. Ook Jan Cornillie zetelt in de raad van bestuur – tot vorig jaar politiek directeur van de sp.a. Hij krijgt gezelschap van PS–mediaspecialist Antoine Drzymala.
Bij de Koninklijke Muntschouwburg is het al niet veel beter. Grote man daar is Philippe Delusinne of ook oud–medewerker van Di Rupo. Andere bestuurders zijn Clémentine Barzin – deputé voor de MR in het Brussels Parlement, Jacques Bauduin – gewezen secretaris Ecolo, Francois-Xavier Blanpain – actief binnen cdH, Hans Bracquené – Open Vld’er en Steve Dubois – gewezen kabinetschef van oud-premier Jean-Luc Dehaene (CD&V).
Ongetwijfeld stuk voor stuk mensen die voorgedragen werden omwille van hun culturele bagage en interesse, en niet omwille van hun politieke achtergrond. Als het electorale succes van het Vlaams Belang iets heeft veranderd, dan is het wel dat dit soort van platte politieke benoemingen nu een einde gaan nemen. Niet omdat de traditionele partijen plots begaan zouden zijn met die instellingen, maar wel omwille van de vrees voor ongewenst kritische pottenkijkers.