Politie kan pas aangekochte wapens niet gebruiken

11 aug 2021 | Nieuws

Het Vlaams Belang neemt er kennis van dat de politie geen gebruik kan maken van vele honderden ultramoderne aanvalsgeweren die haar geleverd werden. “En dit omdat de leverancier die de speciale munitie had moeten leveren, het contract in kwestie plots eenzijdig heeft opgezegd”, zegt federaal volksvertegenwoordiger Ortwin Depoortere (Vlaams Belang). Dat zegt een en ander over typisch Belgische gebrekkige voorbereiding en het ontbreken van plan-B-scenario’s, maar vooral moet hier nu snel een oplossing voor gevonden worden, want de wapens werden aangekocht om de politie en de hele samenleving tegen terreur te kunnen beschermen.”

“Na de islamistische aanslagen in Zaventem en Maalbeek werd besloten om de politie te voorzien van zwaar wapentuig”, aldus Depoortere. “Een terechte beslissing, de politie moet terroristen met gelijke wapens kunnen bestrijden, en dat lukt niet met lichte wapens waarvan de kogels blijven steken in kogelvrije vesten.” De keuze viel op de FN Scar 300-SC. Een zwaarder aanvalswapen van FN Herstal, met een kostprijs van 5.000 euro per stuk.

“Het tekort aan munitie voor de politie lijkt een zoveelste Belgenmop, maar in de strijd tegen terreur valt helaas weinig te lachen”

Ortwin Depoortere

Voorzitter Commissie Binnenlandse Zaken in de Kamer van volksvertegenwoordigers, Vlaams Belang

Het gebrek aan munitie roept verscheidene vragen op. “We zijn ondertussen meer dan vijf jaar na de aanslagen. Het valt niet te begrijpen waarom het zo lang heeft moeten duren alvorens de politie kon beschikken over deze moderne oorlogsgeweren. Evenmin begrijpbaar is dat men in 5 jaar tijd geen munitie kon vinden voor deze wapen. Intussen zijn nieuwe aanslagen elke dag mogelijk”, vervolgt Depoortere. “Daarnaast is het zeer de vraag of de betrouwbaarheid van de firma die de munitie zou leveren wel grondig werd gecontroleerd.” Maar de vraag die zich volgens het Vlaams Belang nu vooral opdringt is deze naar een plan B. “Momenteel worden her en der ladinkjes kogels aangekocht, maar dat is uiteraard geen oplossing. Het valt moeilijk voor te stellen dat het Belgisch leger niet beschikt over .300-munitie. Kan daar geen gebruik van worden gemaakt?”

“Het gaat om 1.500 aanvalsgeweren die door de federale politie besteld waren en daarnaast nog vele exemplaren die door lokale politie werden aangekocht, die voorlopig niet gebruikt kunnen worden“, besluit Depoortere. “Best mogelijk dat de firma nu de prijs van het koper aanhaalt als reden voor de eenzijdige opzegging, maar mocht er niet jarenlang getalmd zijn, had dit probleem zich niet voorgedaan.”

⬛