Politie blijft kampen met ernstig tekort aan drugshonden

08 jul 2021 | Nieuws

Het Vlaams Belang dringt erop aan dat onze politiediensten van voldoende middelen worden voorzien. “Naast een significant personeelstekort, heeft de federale politie ook te kampen met een schrijnend tekort aan drugshonden”, zegt Kamerlid Ortwin Depoortere (Vlaams Belang), die hierover cijfers opvroeg bij minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V). “In 2019 kon 20 procent van de aanvragen niet worden ingewilligd. In 2020 was dat 15 procent – niettegenstaande het aantal aanvragen met 40% daalde!

Druggerelateerde criminaliteitsfenomenen blijven ons land teisteren. “Doorgedreven en regelmatige controles en zoekacties naar drugs en drugkoeriers in havenfaciliteiten, treinstations en luchthavens zijn dan ook een essentieel onderdeel van de strijd tegen drugs”, aldus Depoortere. “Om deze zoekacties gericht te kunnen uitvoeren moet de Federale Politie over voldoende drugshonden kunnen beschikken.” 

“Hoewel het aantal aanvragen voor drugshonden in 2020 met net geen 40 procent daalde, moest wederom 15 procent van de aanvragen geweigerd worden”

Ortwin Depoortere

Voorzitter Commissie Binnenlandse zaken in de Kamer van volksvertegenwoordigers, Vlaams Belang

Uit het antwoord van Verlinden op de vraag van Depoortere blijkt dat er in 2019 3.284 interventies werden geregistreerd. 2.701 voor de actieve drughonden (ADH) en 583 voor de stille drughonden (SDH). “683 aanvragen dienden geweigerd te worden door een gebrek aan drugshondenteams”, vervolgt Depoortere. “In 2020 werden er 2.009 interventies geregistreerd voor de ADH en werden er 46.824 personen gecontroleerd door de SDH. 317 aanvragen dienden geweigerd te worden door een gebrek aan drugshondenteams.”

Het Vlaams Belang benadrukt het zeer grote belang en de meerwaarde van drugshondenteams voor de drugsopsporing. “Het is dus onbegrijpelijk dat ook hier niet meer middelen kunnen worden voorzien”, besluit Depoortere. “We hebben ons steeds verzet tegen deze besparingsrondes, en zullen dit blijven doen. Ik zal er bij minister Verlinden op aandringen onze politiediensten te voorzien van de nodige middelen en personeel.”

⬛