Plotse steunbetuigingen van andere partijen aan landbouw zijn hypocriet

01 feb 2024 | Nieuws

In de Kamer van Volksvertegenwoordigers deed Vlaams Belang-fractievoorzitter Barbara Pas de huidige steunbetuigingen van de andere partijen aan de landbouwers af als hypocriet en ongeloofwaardig. “Het is bijna aandoenlijk om van die partijen, plots voor de verkiezingen, te horen dat ze verdedigers van de landbouw zijn”, stelde Pas. “Op het Vlaams Belang na hebben ze allemaal de Europese regelgeving, waar ze nu zoveel kritiek op hebben, zelf goedgekeurd.”

“Op het Vlaams Belang na keurden ze allen een Green Deal goed die geen enkele rekening houdt met de regionale specificiteit van onze landbouw, en stemden ze voor de zeer restrictieve EU-maatregelen van de ‘Van-boer-tot-bord-strategie’ met alle bijkomende lasten voor de boeren van dien”, aldus Pas. “En behalve onze partij was iedereen voor de Europese ‘Biodiversiteitsstrategie 2030’, die de basis was voor de beruchte stikstofwetgeving. En met de steun van de linkse partijen, de N-VA en van Guy Verhofstadt (Open Vld) kwam er dan de Europese ‘Natuurherstelwet’, de stikstofwet 2.0.  De pauzeknop die zijn partijgenoot Alexander De Croo hierover vorig jaar beloofde stond snel weer af.”

Vlaams Belang steunt de protesten, zolang ze vreedzaam zijn

Barbara Pas

Fractievoorzitter Kamer van volksvertegenwoordigers, Vlaams Belang

“Het zijn al die groene Europese dictaten, die gesteund werden door alle partijen die vandaag beweren de boeren te steunen, die onze landbouw kapotmaken”, ging Pas verder. “En alle Vlaamse meerderheidspartijen zeggen wel dat ze een ander Europees stikstofbeleid willen, op maat van onze Vlaamse landbouwer, maar in de praktijk passen ze de EU-dictaten keihard toe. Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) op kop.”

Het Vlaams Belang vindt het boerenprotest heel begrijpelijk. “Zolang het vreedzaam is, verdient dit protest ook alle steun”, besloot Pas, die benadrukt dat enkel het Vlaams Belang steeds consequent voor onze boeren heeft gestemd, en zich ook steeds consequent verzet heeft tegen het Mercosur-vrijhandelsakkoord. “Ons voorstel over dit akkoord werd trouwens door iedereen weggestemd, ook door diegenen die, zoals Vooruit, de PS, Ecolo en Groen, vandaag verklaarden ertegen te zijn. Wij willen onze voedselproductie niet uit handen geven. Voor het Vlaams Belang is voedsel is essentieel. Onze landbouw is essentieel. Onze boeren verdienen onze steun.”