“Paars-groen kiest voor duur en langdurig terreurproces”
Voor Het Vlaams Belang kan er geen sprake van zijn om het terreurproces tegen Salah Abdeslam en zijn moorddadige kompanen voor een Hof van Assisen te laten plaatsvinden. “Dat wordt een nodeloos complexe, omslachtige, langdurige en dure procedure”, zegt fractievoorzitter Barbara Pas (Vlaams Belang). “Helaas verhinderden, zoals steeds in dit land, communautaire tegenstellingen de logische correctionalisering.”
Vanmiddag lag in de Commissie Grondwet het voorstel voor om het terreurproces tegen Salah Abdeslam en co voor een correctionele rechtbank te brengen en niet voor het Hof van Assisen. Omdat hiervoor de Grondwet gewijzigd diende te worden, was een 2/3 meerderheid vereist. Met de tegenstemmen van de Vivaldi-partijen werd dit niet gehaald. “Zeker van de Open Vld is dit stemgedrag niet te begrijpen”, aldus Pas. “Hun Kamerlid Katja Gabriëls was oorspronkelijk zelfs een van de indieners van het voorstel, maar nu haar partij in de regering zit, trok ze deze middag, voor aanvang van de commissie haar handtekening in.”
“Niemand is gediend met een gigantisch en onoverzichtelijk terreurproces. Niet het publiek, niet de magistraten en al zeker niet de slachtoffers”
Van meet af aan was duidelijk hoe in het Parlement de kaarten lagen. De Vlaamse partijen waren het idee genegen om het terreurproces te voeren in een correctionele rechtbank. Proceseconomisch bekeken zeer logisch, maar helaas waren de Franstalige partijen niet akkoord. “En om de Franstaligen ter wille te zijn, schoof minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld) de hete aardappel gewoon door naar het Parlement”, aldus nog Pas, “waar de 2/3 meerderheid nooit gehaald zou worden.”
CD&V kondigde voor de zomer al aan het probleem aan te kaarten in de regeringsonderhandelingen, om zo tot een compromis te komen. “Er zijn sowieso al weinig zaken waarin de zeven regeringspartijtjes overeenkomen”, vervolgt Pas. “En in deze zaak al zeker niet. De dagdromerij van CD&V heeft enkel voor een half jaar vertraging gezorgd.”
Het vreselijke resultaat van dit alles is dat dit land nu haar langste en duurste proces ooit zal krijgen. Met zo’n 800 burgerlijke partijstellingen en zomaar eventjes 38.400 schuldvragen voor de jury zal het spektakel wellicht negen maanden duren. “Goed voor een kostprijs van minimaal 24 miljoen euro”, vervolgt Pas. “Met rechtbanken waar het binnen regent en negentiende-eeuwse gevangenissen, kon Justitie die budgetten veel beter besteden.”