Open oorlog binnen Vivaldi woedt gewoon verder

25 mei 2023 | Nieuws

In de Kamer van Volksvertegenwoordigers ondervroeg Vlaams Belang-fractievoorzitter Barbara Pas eerste minister Alexander De Croo (Open Vld) over de open oorlog die binnen Vivaldi is ontstaan na zijn uitspraken over de Europese natuurherstelwet. “De premier weigerde daarbij in te gaan op de excuses die de Groenen vroegen”, aldus Pas. “Eigenlijk kunnen Ecolo en Groen niets anders meer dan de stekker eruit trekken. En dat zou voor iedereen een zegen zijn.”

De reacties op de uitspraken van De Croo over het indrukken van de ‘pauzeknop’ inzake de Europese natuurherstelwet waren niet min. Volgens de PS-voorzitter Paul Magnette respecteerde de premier ‘eens te meer’ het regeerakkoord niet. Volgens minister van Klimaat Zakia Khattabi (Ecolo) is het ‘geen regeringsstandpunt’. En volgens Groen-covoorzitter Nadia Najij is er voor De Croo zelfs ‘geen plaats meer aan de regeringstafel’. Jong Groen wil dan weer excuses voor wat ze ‘schandalige uitspraken’ noemen en ze vragen zich daar openlijk af wat de groenen in de regering zitten te doen. “Al vraagt ieder zinnig mens zich dat natuurlijk al lang af”, vult Pas aan.

Deze Vivaldi-bende is tot niets meer in staat

Barbara Pas

Fractievoorzitter Kamer van volksvertegenwoordigers, Vlaams Belang

“Wie regeert met radicale dogmatici zoals Groen en Ecolo, hoeft achteraf natuurlijk niet te komen klagen”, vervolgt Pas, die eraan herinnert dat het Vlaams Belang talloze keren een pauzeknop heeft voorgesteld, maar hierin nooit werd gevolgd, ook niet door de Open Vld. “Maar ik begrijp heel goed dat, met de ene desastreuze peiling na de andere, de eerste minister in de media niet als regeringsleider, maar als campagneleider van Open Vld optreedt.”

“Aangezien De Croo vandaag in zijn holle en vage antwoord in de Kamer, waarbij hij zelfs van de meerderheidspartijen nauwelijks appleus kreeg, de Groenen geen excuses aanbood, is het nu aan de Ecolo-Groen-fractie om consequent te zijn met hun straffe taal en eindelijk eens iets nuttig te doen in deze regering, namelijk de stekker eruit trekken”, besluit Pas. “Iets wat Alexander De Croo in 2010 ooit zelf nog deed. Niemand gelooft immers nog dat deze Vivaldi-bende in staat is om een fiscale hervorming, een pensioenhervorming, een communautaire hervorming, of wat dan ook te realiseren.”