Ook wij hebben sterkere grenzen nodig

11 okt 2021 | Nieuws

Terwijl Frankrijk en Griekenland overgaan tot sterkere grenzen en controles, blijven de Belgische regering en staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) volharden om niks te doen. Mahdi en co kijken immers naar de EU om de steeds groeiende problematiek van illegale migratie op te lossen – terwijl de gebreken van dit beleid door de EU nochtans meer dan genoeg gekend zijn. “Ook wij moeten niet wachten op magische oplossingen vanuit de EU. Het zou goed zijn dat de eurocraten en Frontex eindelijk hun werk eens zouden doen en de buitengrenzen écht beveiligen. Maar tot het zo ver is, moeten ook wij onze grenzen kunnen beveiligen.”

“Frankrijk en Griekenland gaan voor sterkere grenzen”, aldus BELGA en Metro deze maandag. Ons zuiderse buurland wil op die manier illegale migranten en mensensmokkelaars een hak zetten. Ook Griekenland verhoogde het aantal manschappen aan de grens met het onbetrouwbare Turkije. Intussen blijft de Belgische regering echter passief toekijken op de toevloed van illegale migratie en rekent het op de EU.

“Het kan niet zijn dat we onszelf overhandigen aan de genade en goeie wil van de EU”, zo reageert Kamerlid Dries Van Langenhove. “De Grieken verscherpen net hun eigen grenswachten omdat ze weten dat ze voldoende kunnen rekenen op de EU-buitengrensbeveiliging. En de Fransen zullen hun grenzen met ons versterken omdat ze weten dat illegale migranten vrijelijk door de EU kunnen reizen eens ze binnen zijn. Waarom zou die situatie voor ons – het transitland in Europa bij uitstek – anders zijn? De Grieken verdienen onze steun en onze eigen burgers verdienen zekere grenzen.”