Na uitwijzing imam eist Vlaams Belang betere controle op moskeeën

13 jan 2022 | Nieuws

“De uitwijzing van Mohamed Toujgani, imam van de Al Khalil-moskee in Sint-Jans Molenbeek, is een goed signaal, maar dit had toch al veel eerder moeten gebeuren”, zegt Brussels fractieleider Dominiek Lootens-Stael. “De Brusselse moskeeën staan onder controle van Marokkaanse of Turkse overheid en zijn machtscentra van de Moslimbroederschap. Er moet een betere permanente controle komen en sancties of sluitingen waar nodig!”

Omdat de veiligheidsdiensten hem hadden ingeschat als een ernstig gevaar voor de nationale veiligheid in het land heeft staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) in oktober vorig jaar het verblijfsrecht ingetrokken van hoofdimam van de Al Khalil-moskee in Molenbeek, de grootste moskee van ons land. Toujgani, die al bijna veertig jaar in België was, mag nu gedurende tien jaar ons land niet meer binnen, al gaat hij wel in beroep tegen de beslissing.

Mahdi laat weten hiermee ‘een signaal te willen uitsturen’: “We hebben in het verleden te veel speelruimte gegeven aan radicale predikers. Deze man was wellicht de meest invloedrijke prediker in België.” Mohamed Toujgani was reeds langer gecontesteerd. Ondanks decennialang verblijf in ons land – sinds 1982 – sprak hij Nederlands noch Frans. In 2019 dook nog een video van hem op waarin hij opriep tot het verbranden van joden. 

“Geval van imam Toujgani slechts topje van de ijsberg”

Dominiek Lootens-Stael

Fractievoorzitter Brussels Parlement, Vlaams Belang

“Dit toont aan dat onze waarschuwingen al veel te lang in de wind werden geslagen”, vervolgt Lootens-Stael. “Dit is slechts het topje van de ijsberg. Onbegrijpelijk dat dit zogenaamd signaal van de staatssecretaris zo laat komt.”

“Ook de Brusselse regering moet in deze haar verantwoordelijkheid nemen”, aldus nog Lootens-Stael. “Eind vorig jaar werd in het Brusselse Hoofdstedelijk Gewest wetgeving gestemd waarbij het Hoofdstedelijk Gewest de financiering van de geloofsgemeenschappen overneemt van de gemeenten. Toen hebben we al uitdrukkelijk gewaarschuwd voor buitenlandse controle en invloed van de Moslimbroederschap. De Brusselse regering heeft elke vorm van controle en toezicht echter afgeschoven op de federale diensten.”

“De grootste moskee van het land stond tientallen jaren onder invloed van moslimextremisten. Dit laat sporen na”, merkt ook Vlaams Parlementslid Sam Van Rooy op. “Eén zwaluw maakt de lente niet. Er moeten diepgaandere en strengere controles komen, zo niet blijven steden zoals Brussel en Antwerpen broeihaarden van moslimextremisme. Van zowel de regionale als federale overheid eisen we bovendien dat de lat veel hoger wordt gelegd om moskeeën en hun imam te beoordelen, zodat aan dit fundamentele probleem eindelijk écht iets wordt gedaan. De islamisering van onze samenleving moet nu eindelijk worden gestopt en teruggedraaid.”