MR wil via wetswijziging gebuisde kandidaat alsnog benoemd krijgen

04 aug 2023 | Nieuws

De Franstalige liberalen van MR willen met een wetswijziging hun gebuisde kandidate alsnog benoemd krijgen als nieuwe directeur van het departement Buitenlandse Zaken. “Het is al erg genoeg dat er met Hadja Lahbib (MR) een onbekwame minister van Buitenlandse Zaken is, nu zou er op dit departement ook nog een onbekwame directeur van MR-signatuur komen”, zegt Kamerlid Annick Ponthier. “De toelatingsproeven bij de overheid zijn net in het leven geroepen om dit soort amigocratie van la Belgique de papa te verhinderen. Zolang de liberalen aan de macht zijn, zal dit echter blijven bestaan.” 

Na het voortijdige vertrek van de vorige directeur van het departement Buitenlandse Zaken eind 2020 neemt Theodora Gentzis, die net zoals de minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib een MR-stempel heeft, de functie ad interim waar. Aangezien België op 1 januari volgens het roterend systeem voorzitter van de Raad van de Europese Unie wordt, is er een volwaardige directeur nodig. Het is onder diplomaten een publiek geheim dat Gentzis van MR de nieuwe directeur moet worden. Zij raakte tot tweemaal toe niet door de selectieproeven die verplicht zijn bij deze topbenoeming. Telkens liep het mis bij de zogenaamde postbakoefening. Dit is een standaardtest bij managementfuncties, die aantoont hoe geschikt iemand is om leiding te geven aan een groot departement. Wie niet slaagt in de postbaktest mag niet naar de volgende ronde. Om Gentzis alsnog benoemd te krijgen, keurde de federale regering een wetswijziging goed waarmee de selectieprocedure aangepast wordt zodat de computergestuurde tests, waaronder de postbakoefening, niet langer eliminerende tests zijn en zij toch nog vastbenoemd kan worden.

De Franstalige liberalen van MR zijn werkelijk schaamteloos als het gaat om hun mensen aan dikbetaalde postjes te helpen

Annick Ponthier

Kamerlid, Vlaams Belang

“De Franstalige liberalen van MR zijn werkelijk schaamteloos als het gaat om hun mensen aan dikbetaalde postjes te helpen”, zegt Ponthier. “Met Hadja Lahbib hadden ze al eerder een onverkozen en Nederlandsonkundige journaliste als minister van Buitenlandse Zaken aangesteld, die totaal ongeschikt is voor deze functie. Dat bewees ze recent met het Iran-visumschandaal, waarbij er door haar toedoen Iraanse terroristen vrij in Brussel rondliepen en waarover ze vervolgens het parlement voorloog. Nu wil de MR er ook nog eens voor zorgen dat er een onbekwame directeur op dit departement volgt.”

Volgens het Vlaams Belang mag er niet geraakt worden aan de toelatingsproeven bij de overheid. “Die zijn net in het leven geroepen om dit soort amigocratie van la Belgique de papa te verhinderen”, aldus Ponthier. “Zolang de liberalen aan de macht zijn, zal dit echter blijven bestaan. Wie niet slaagt in een standaardtest zoals een postbakoefening, is gewoon niet geschikt voor een directeursfunctie en moet deze dan ook niet via een wetswijziging krijgen.”