MIVB verplaatst route buslijn 89 in Sint-Jans-Molenbeek: Vlaams Belang wil geen ‘no go-zones’ toelaten

12 feb 2021 | Nieuws

De chauffeurs van bus 89 rijden al een tijdje niet meer langs de Hertogin Van Brabantplaats en Ribaucourt in Molenbeek, nadat in twee maanden tijd twee buschauffeurs in elkaar geslagen werden en meerdere keren stenen tegen de ruit van de bus werden gegooid. Hoe lang de omleiding duurt, hangt af van een overleg tussen de MIVB, politie en de gemeente. Het Vlaams Belang vraagt dringend “doortastende maatregelen” tegen de bendes die met hun geweld van bepaalde wijken ‘no go zones’ willen maken.

Twee keer werd een steen tegen de ruit van een bus gegooid, en twee keer werd een buschauffeur in elkaar geslagen. Volgens de vakbonden zijn het acties van drugsbendes die niet willen dat er politie in de bussen aanwezig is. Tijdens het vragenuurtje in het Brussels Parlement werd hierover vrijdag gedebatteerd. De regering wacht het overleg af tussen gemeente, politie en de MIVB en onderneemt geen verdere stappen.

Het Vlaams Belang was met die berustende houding echter niet opgezet en fractievoorzitter Dominiek Lootens-Stael schuwde daarbij de harde woorden niet: “Het is onduldbaar dat overheidsdiensten wijken voor de bendes die controle willen over de wijken voor criminele doeleinden. Er moet veel sneller en efficiënter worden opgetreden. Dit is een principiële kwestie waarbij het imago van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest op het spel staat.”

Lootens-Stael wil daarom dat Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) zich daar mee bemoeit en de betrokken diensten tot spoed aanzet.

⬛