“Minister van Justitie moet ontslag nemen”

13 nov 2022 | Nieuws

Het Vlaams Belang sluit zich aan bij de eis van de politievakbond dat minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld) ontslag moet nemen. “Justitie loopt mank”, stelde partijvoorzitter Tom Van Grieken deze middag in het VTM Journaal. “Er moet nu eindelijk een signaal aan de bevolking gegeven worden. Hervormingen zijn aan de orde. Na de ontsnapping van Marc Dutroux nam de minister van Justitie wél ontslag en werd de politie hervormd. Justitie veranderde niet.”

De Vlaams Belang-voorzitter wees erop dat de dader van de dodelijke steekpartij van buitenlandse afkomst was, in de gevangenis terechtkwam wegens niet-religieus geïnspireerde feiten, daar zodanig radicaliseerde dat hij op de OCAD-lijst terechtkwam en dat hij uiteindelijk een islamistische aanslag aankondigde. “Hij beantwoordde volledig aan de beschrijving van een type-terrorist en dan nog oordeelde het parket om hem vrij te laten. Dat kan alleen in België”, aldus Van Grieken. “Justitie heeft de prioriteiten niet op een rij. Er wordt gefocust op ‘rechtsextremisme’ en ‘haatspraak’ terwijl de echte aanslagen die in dit land gepleegd worden steeds een islamitisch motief hebben.” 

“Een aanslag aankondigen en vervolgens vrij rondlopen, dat is een trieste belgenmop. Ontslag is hier op zijn plaats”

Tom Van Grieken

Voorzitter, Vlaams Belang

“En juist omdat alle aanslagen in dit land inderdaad een migratie- of islamitische component hebben houdt deze zaak zonder meer verband met het asieldossier”, vervolgde Van Grieken. “Om deze reden stelt het Vlaams Belang morgen een IKEA-plan voor, wat staat voor ‘Immigratie Kan Echt Anders’ en geïnspireerd werd op de nieuwe Zweedse regering. Het is een plan, volledig conform de Europese wetgeving, dat we de regering aanbieden en dat onmiddellijk ingevoerd kan worden.”

Tot slot ging het gesprek ook over het dossier rond de Ventilus-hoogspanningslijn. Tom Van Grieken benadrukte dat het Vlaams Belang in dit debat, net als de bewoners, maar in tegenstelling tot cd&v, steeds consequent gebleven is in de keuze voor een ondergronds traject. “Dit is voor ons geen financieel vraagstuk. Het gaat om de volksgezondheid. Onderzoeken tonen een statistisch verband aan tussen het wonen onder dit soort kabels en leukemie en botkanker. Het voorkomen dat er mensen aan kunnen sterven is een centje waard.”