Méér Belgische militairen in Afrika: “Een dure en gevaarlijke grap”

26 nov 2021 | Nieuws

Recent is bekendgemaakt dat Minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS) een bijzondere focus wil leggen op Afrika. Ze wil namelijk 250 Belgische militairen inzetten in de Franse operatie Takuba in Mali en er 900 naar Congo sturen. Het Vlaams Belang is hier uiterst kritisch over. “Wespennest Mali staat garant voor een herhaling van de Afghaanse nachtmerrie. En voor Congo heeft de PS van ex-minister van Defensie André Flahaut altijd een fascinatie gehad, maar wat wij daar verder als land te zoeken hebben is een raadsel”, aldus Kamerlid Annick Ponthier

Op de Frans-Belgische top van maandag is bekend gemaakt dat België een engagement van 250 militairen zal opnemen om de Fransen bij te staan met hun antiterreuroperatie Takuba, in Mali. Frankrijk is al 8 jaar ononderbroken militair aanwezig in dat land, met als doel het bestrijden van islamterrorisme. Ondanks deze lange Franse aanwezigheid zijn de resultaten op het terrein erg mager. Het islamextremisme, terrorisme en de instabiliteit nemen zelfs toe in die regio. 

“We moeten onze militairen en ons belastinggeld niet richten op plaatsen waar het volkomen zinloos is, maar daar waar onze mensen directe belangen hebben”

Annick Ponthier

Kamerlid, Vlaams Belang

“De minister schijnt te denken dat wij als klein land hier even orde op zaken zullen kunnen stellen waar de Fransen faalden. In realiteit is men geplooid voor president Macron, die inziet dat Mali een verloren zaak is en zijn troepen begint af te bouwen. Wij moeten nu dus invallen”, vervolgt Ponthier. “Onze deelname aan Takuba zal niks opleveren, behalve een torenhoge financiële en mogelijks menselijke kost. Heeft men dan niks geleerd uit het Afghaanse drama?”

Ook omtrent de inzet in Congo is het Vlaams Belang zeer sceptisch. “De invloed van Papa Flahaut is bijzonder groot, die had altijd al een fascinatie met Congo. Met onze directe veiligheidsbelangen zal het alleszins weinig te maken hebben, want die zijn er in Congo nauwelijks.”, aldus nog Ponthier. Voor ons moet er dus afgestapt worden van deze focus op Afrika en moeten we gaan naar een heroriëntering van onze troepeninzet. “We moeten onze militairen en ons belastinggeld niet richten op plaatsen waar het volkomen zinloos is, maar daar waar onze mensen directe belangen hebben”, besluit Ponthier. “We pleiten dan ook voor heroriëntering van Afrika naar de bescherming van onze Europese buitengrenzen, zoals bij de Poolse grens met Wit-Rusland.”