Kerncentrale Tihange 2 gesloten: gevolg van groene dogmatiek
Kernreactor Tihange 2 werd afgelopen nacht definitief van het net gehaald. Het Vlaams Belang betreurt dat hiermee, na de sluiting van Doel 3, de tweede kernreactor onnodig gesloten wordt. “Het gaat om twee reactoren die nog jaren hadden kunnen meegaan, maar werden gesloten op basis van dogmatiek”, reageert Kamerlid Reccino Van Lommel. “Het is bovendien ongelofelijk hypocriet dat er een delegatie van N-VA en MR stond te betogen tegen de sluiting. Ze hebben destijds alle kansen gehad in de regering-Michel om de kernuitstap terug te draaien.”
Met de sluiting van Tihange 2 gaat alweer een stukje van het nucleaire park in dit land teloor. “De elektriciteitsmix in dit land is er vannacht weer een stuk vervuilender op geworden”, zegt Van Lommel. “Tihange 2 was, net zoals Doel 3, een kernreactor die niet gesloten moest worden.” Beide reactoren zijn ruim zeven jaar jonger dan de drie oudste kernreactoren in dit land en bovendien beter beveiligd. Toch werd er door sommigen naar verwezen als zogenaamde ‘scheurtjescentrales’. Er werden namelijk onzuiverheden in de reactorvaten gevonden, maar later bleek dat de reactorwanden er veel beter aan toe waren dan oorspronkelijk gedacht.
De N-VA in de regering Michel heeft destijds alle kansen gekregen om de centrales open te houden, maar koos er in de plaats daarvan actief voor om de kernuitstap door te zetten
“De beslissing om de centrale te sluiten heeft dus niets te maken met zogenaamde ‘scheurtjes’, maar alles met een politieke beslissing die ingegeven werd door dogmatiek”, aldus het Kamerlid. “Een beslissing die trouwens vorige legislatuur vermeden kon worden.” Toch was wel een delegatie van N-VA en MR die tegen de sluiting protesteerde. “Dat is hypocrisie ten top” vervolgt Van Lommel. “De N-VA in de regering-Michel heeft destijds alle kansen gekregen om de centrales open te houden, maar koos er in plaats daarvan actief voor om de kernuitstap door te zetten.”
Volgens het kabinet van federaal minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen), zal de bevoorradingszekerheid op geen enkel moment in het gedrang komen, gezien ons land op dit moment een overcapaciteit aan energieproductie heeft. “Dat is dan gerekend buiten de risico-analyse van Elia die berekende dat we een 500 megawatt tekort zullen komen in de winter van 2024-2025”, zegt Van Lommel. “We hebben kernenergie eenvoudigweg nodig als we bevoorradingszekerheid én schone stroom tegelijkertijd willen.” Het Vlaams Belang blijft voorstander van kernenergie en wil liefst zo snel mogelijk nieuwe investeringen in kernenergie doen. Bijvoorbeeld in kleine modulaire reactoren. “Maar daarvoor zal de Wet op de Kernuitstap eerst op de schop moeten”, besluit het Kamerlid.