Inbeslagnames bij de Moor bewijs van falend asielbeleid

11 jan 2024 | Nieuws

Het Vlaams Belang beschouwt het deurwaardersbezoek op het kabinet van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor (cd&v) als een zoveelste bewijs van haar falend migratiebeleid. “De inbeslagname van een koelkast en een koffiezetapparaat, vandaag op dat kabinet, zijn het gevolg van wanbetaling van dwangsommen”, zegt fractievoorzitter in de Kamer Barbara Pas. “Maar die dwangsommen zijn het rechtstreeks gevolg van haar wanbeleid en onkunde. Zolang ze weigert de instroom van de asielzoekers aan te pakken, zal het immers dwangsommen en inbeslagnames blijven regenen.”

Omdat de Belgische staat en Fedasil de immense asielinstroom absoluut niet aankunnen, worden ze dagelijks veroordeeld tot het betalen van dwangsommen aan asielzoekers. “Ondertussen spreken we al van meer dan 9.000 veroordelingen, en het einde is nog lang niet in zicht”, aldus Pas, die de Moor over deze kwestie al meermaals ondervroeg. “En de schuld van dit alles ligt enkel en alleen bij de federale regering, die de asielcrisis maar laat aanslepen.”

Men had bij De Moor nog kunnen koffie zetten, als men de instroom van aiselzoekers had aangepakt

Barbara Pas

Fractievoorzitter Kamer van volksvertegenwoordigers, Vlaams Belang

“Er lopen in dit land natuurlijk activistische rechters rond, die hoge dwangsommen opleggen en criminele daden zoals kraken belonen”, gaat Pas verder. “In België worden dagelijks hoge dwangsommen toegekend aan krakers die geen kledij, dekens, lakens matrassen of drie maaltijden per dag krijgen. Op die manier wordt in rechtbanken het signaal gegeven dat er niets mis is met het bezetten van gebouwen, wat alleen maar voor nog meer aantrekking kan zorgen.”

“Maar wereldvreemde en activistische rechters of niet, uiteindelijk oogsten de Vivaldi-excellenties vandaag wat ze zo lang hebben gezaaid”, besluit Pas. “Men had op het kabinet van de Moor vandaag nog gewoon koffie kunnen zetten, mocht men een begin gemaakt hebben van een inperking van de instroom van asielzoekers. Maar dat is niet gebeurd. Integendeel, men liet het probleem verder rotten en het aantal asielaanvragen is blijven pieken, tot het nauwelijks te vatten getal van 35.507 in 2023.”