In Roemenië ‘most wanted’, in België vrijgelaten

13 sep 2023 | Nieuws

Het Vlaams Belang is verbijsterd dat het Belgische gerecht twee gezochte Roemeense broers niet heeft uitgeleverd, maar zelfs heeft vrijgelaten. Dat omwille van de slechte omstandigheden in de gevangenissen in hun thuisland. “Zelfs het feit dat ze in Roemenië op de Most wanted-lijst van misdadigers staan, was voor de Belgische Justitie geen reden om ze vast te houden”, zegt Kamerlid Marijke Dillen. “Er werd duidelijk op geen enkel moment aan de veiligheid van de burgers in dit land gedacht.”

De twee broers worden in Roemenië gezocht omdat ze in Boekarest na een verkeersongeval de tegenpartij zouden hebben neergestoken. Ze werden in België opgepakt, maar omdat een rechter in Brugge oordeelde dat de omstandigheden in de Roemeense gevangenissen te slecht zijn, worden ze dus niet uitgeleverd. “Meer nog, ze worden hier zelfs niet opgesloten”, stelt Dillen vast. “Ze konden als vrije mannen de rechtszaal verlaten.”

Ook in Belgische gevangenissen zijn de leefomstandigheden ronduit slecht

Marijke Dillen

Kamerlid, Vlaams Belang

Het Kamerlid stelt zich vragen bij de argumentatie van de rechter. “België wordt zelf met regelmaat van de klok veroordeeld omwille van de middeleeuwse situatie waarin de gedetineerden zich hier bevinden. Iedereen kent de schrijnende overbevolking in onze gevangenissen.” Die overbevolking is een structureel probleem dat al decennia aansleept. In dit land moeten gevangenen die soms met acht in een cel voor vier verblijven, zonder de kans hebben om te douchen. En vandaag slapen meer dan honderdvijftig mensen op matrassen op de grond.

“De oorzaak van die overbevolking is ook alom bekend. 43 procent van de gevangenen in dit land beschikt niet eens over de Belgische nationaliteit”, concludeert Dillen, die over de kwestie minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld) zal ondervragen. “Aan de middeleeuwse toestand in dit land kan pas verholpen worden wanneer criminele vreemdelingen hun straf integraal moeten uitzitten in hun land van herkomst. En dat moeten die Roemeense broers, wat ons betreft, ook doen.”