“Illegalen moeten niet enkel bezette kerk uit, maar het land”

25 feb 2022 | Nieuws

De priester van de Brusselse Begijnhofkerk, die de illegalen eerst niet snel genoeg kon binnennemen, wenst ze nu buiten wegens de in de kerk ondertussen aangerichte schade. “Kerkbezettingen zorgen uiteraard voor veel overlast en erger”, zegt Kamerlid Dries Van Langenhove. “En ze zullen blijven voortduren zolang illegalen niet daadwerkelijk worden uitgezet.”

“De kerk wordt al meer dan een jaar gebruikt om mensen zonder wettig verblijf onder te brengen”, aldus Van Langenhove. “Eerst voor een politieke actie, vervolgens door de hongerstakers, nadien door een kleine groep mensen die in de loop van het jaar hun woonst verloren hebben en op heden door enkele vroegere bezetters die beslisten terug te keren en de politieke bezetting te hervatten.”

De priester van de Begijnhofkerk, Daniël Alliët, liet ondertussen echter verstaan dat het zo niet langer verder kan en House of Compassion, de organisatie die de Begijnhofkerk een ‘nieuwe bestemming’ geeft, heeft bekendgemaakt dat een deurwaarder de illegalen tegen 28 februari om 17.00 uur het pand zal uitzetten. 

“De illegalen zien zichzelf boven de wet, ze eisen eerst gebouwen op en vervolgens eisen ze regularisatie”

Dries Van Langenhove

Kamerlid, Vlaams Belang

“Naast de bezetting van de Begijnhofkerk kent het Brussels Hoofdstedelijk Gewest een plaag van ‘solidaire opeisingen’ van leegstaande gebouwen”, merkt Van Langenhove op. “Deze leegstaande gebouwen worden door collectieven zoals ‘Les bénévoles sans-papiers de Bruxelles’ opgeëist waarna ze bezet worden door een groep van mensen zonder wettig verblijf. In Brussel zijn er op dit moment minstens zo vijf collectieve opeisingen van leegstaande gebouwen.”

“Ik zal staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) hierover ondervragen”, besluit Van Langenhove. “Deze voor overlast en vandalisme zorgende illegalen zullen nooit uit eigen bewegingen de kerken en leegstaande gebouwen verlaten. Het moet voor Mahdi een prioriteit zijn ze gedwongen het land uit te wijzen.”