Hopelijk laatste Kerst voor Vivaldi

25 dec 2022 | Nieuws

PS-voorzitter Paul Magnette heeft in een interview in Het Laatste Nieuws ongemeen scherp uitgehaald naar premier Alexander De Croo (Open Vld) en diens manier van werken. “Magnette heeft nog eens duidelijk gemaakt dat hij de echte baas is van de federale regering en men niet moet hopen op structurele hervormingen”, zegt federaal fractieleider Barbara Pas. “Indien de Vlaamse regeringspartijen nog enige verantwoordelijkheidszin hebben, moeten ze deze kaduke regering zo snel mogelijk laten vallen en nieuwe verkiezingen uitschrijven. Het is in het belang van alle Vlamingen dat dit de laatste kerst was voor de Vivaldi-regering.”

Paul Magnette (PS) is zeer boos op Alexander De Croo en heeft in een HLN-interview gezegd dat er een probleem is met de werkmethode in deze regering. Hij verwijt de premier dat die zonder overleg met zijn coalitiepartners een pensioenplan op tafel heeft gelegd en dat daarin wordt teruggekomen op gemaakte afspraken. Bovendien is De Croo volgens Magnette niet dankbaar genoeg voor de steun die hij kreeg van de socialisten tijdens WhatsAppgate. Hij ontkent dat hij geen hervormingen wil uitvoeren, maar zegt dat de PS gewoon een andere maatschappijvisie heeft. De waarheid van rechts Vlaanderen is immers niet dé waarheid volgens hem. Desalniettemin wil Magnette met Vivaldi doorgaan tot 2024 en ook daarna. Alleen moet er voldoende respect zijn voor het feit dat de Waalse kiezer links gestemd heeft en moet er federaal dus ook een links beleid gevoerd worden. Hij bevestigde ook opnieuw niet te willen praten over confederalisme.

PS nefast voor Vlaamse welvaart

Barbara Pas

Fractievoorzitter Kamer van volksvertegenwoordigers, Vlaams Belang

“Magnette heeft met dit interview nog eens duidelijk gemaakt dat hij de echte baas is van de federale regering”, reageert Pas. “Vlak na de verkiezingen van 2019 wist De Croo al dat wanneer de premier uit de zevende partij komt, die geen slagkracht heeft en daardoor de dweil is van de regering. Als de liberaal zijn eigen voorspelling vergeten was, heeft Magnette hem er nog eens aan herinnerd.” 

Voor het Vlaams Belang is het duidelijk welke de maatschappijvisie is van de PS. “Zij willen een maatschappij waarin de werkende Vlamingen moeten opdraaien voor niet-werkende Walen”, aldus Pas. “Wie hoopte om met de PS structurele hervormingen door te voeren op vlak van arbeidsbeleid en pensioenen is eraan voor de moeite. Ook voor confederalisme blijft de deur onherroepelijk dicht, dus N-VA-voorzitter Bart De Wever kan best zijn onrealistische droom hierover opbergen.”

Ondanks de problemen met De Croo en diens werkmethode wil Magnette met Vivaldi doorgaan tot 2024 en ook daarna. “Indien de Vlaamse regeringspartijen nog enige verantwoordelijkheidszin hebben, moeten ze deze kaduke regering zo snel mogelijk laten vallen en nieuwe verkiezingen uitschrijven”, besluit Pas. “Met de PS aan het roer verdwijnt de Vlaamse welvaart als sneeuw voor de zon. Het is dan ook in het belang van alle Vlamingen dat dit de laatste kerst was voor de Vivaldi-regering.”