“Handleiding voor omgang met koloniaal verleden werkt contraproductief”

23 okt 2020 | Nieuws

Alle Vlaamse steden en gemeenten ontvangen vandaag een handleiding voor de omgang met straatnamen en standbeelden die verwijzen naar een koloniaal verleden. Een initiatief van Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open Vld) dat werd uitgewerkt door het Agentschap Integratie & Inburgering in samenwerking met een expertengroep. Dit zijn tijdens deze harde coronatijden de prioriteiten van de Vlaamse regering”, stelt fractievoorzitter Chris Janssens (Vlaams Belang) vast. “Somers creëert problemen waaraan de bevolking momenteel echt geen boodschap heeft”.

De Vlaamse regering wil gecontesteerde beelden ofwel helemaal verwijderd zien, ofwel in een museum geplaatst. De gemeenten die de kunst willen behouden, zullen ook kunnen werken met zogenaamde ‘tegenbeelden’ of ‘contextborden’. “Alles is dus mogelijk, behalve de bestaande toestand behouden”, reageert Janssens. “Ook al hebben de beelden soms wel honderden jaren zonder enig probleem en tot ieders tevredenheid op hun plaats gestaan”. 

Wij willen geen anti-Westerse hysterie importeren over onze standbeelden en ‘koloniaal verleden’

Chris Janssens

Fractievoorzitter Vlaams Parlement, Vlaams Belang

Naar eigen zeggen wil Somers met zijn document de lokale besturen het gesprek op een volwaardige manier” laten voeren. “Men zal echter net het omgekeerde bereiken”, aldus nog Janssens. “De discussie wordt nu al gedomineerd door een goed georganiseerde links-extremistische beweging die weliswaar een zekere steun geniet binnen de media en het politieke establishment, maar geenszins bij een grote meerderheid van de bevolking. Door een document te verspreiden waarin aangedrongen wordt op verwijdering van ons erfgoed, giet Somers olie op het vuur.”

Op 17 juni 2020 diende het Vlaams Belang reeds een voorstel van resolutie in waarbij de Vlaamse regering gevraagd werd de monumenten te beschermen tegen al dan niet ideologisch geïnspireerd vandalisme. De partij wijst de aan de gang zijnde “cultuurmarxistische aanval op onze identiteit en geschiedenis” dan ook totaal af. Geschiedenis kan en mag niet worden weggegomd. Standbeelden verwijderen manipuleert ons erfgoed en onze geschiedenis.