Handen af van onze politie!

30 jul 2022 | Nieuws

Het Vlaams Belang herhaalt zijn pleidooi voor harde straffen voor geweldplegers die politie aanvallen. Dit na een zoveelste aanslag op politie in Brussel. “De politie is de gewapende arm van onze gemeenschap en is er om die gemeenschap te beschermen. Een aanval op onze flikken is dus een aanval op onze gemeenschap. We moeten daarom dit soort gevallen behandelen als een verzwarende omstandigheid en bestraffen/vervolgen met nultolerantie.”

Een interventie van de lokale politie Brussel Noord (Evere/Schaarbeek/Sint-Joost-ten-Node) is slecht afgelopen eerder deze week. Toen agenten een verdachte wilden oppakken in het multiculturele Sint-Joost-ten-Node begonnen verschillende omstaanders de arrestatie te verhinderen. De politie werd zelfs bekogeld. Opmerkelijk: toen de geweldplegers beseften dat een van de politiemensen een bodycam droeg, de-escaleerde de situatie, een bewijs van hoe straffeloos dit soort relschoppers zich waant in andere situaties.

“Dit toont aan hoe nuttig ons pleidooi voor politiecams wel niet is”, reageert Kamerlid Ortwin Depoortere. “De politieke elite heeft een straffeloze situatie gecreëerd voor dit soort – veelal allochtone – geweldplegers die zich alles meenden te permitteren. De bodycams zijn een klein stapje in de goeie richting om dit om te keren, maar we zijn er nog niet.” 

“Eerst problemen benoemen, dan problemen oplossen”

Ortwin Depoortere

Kamerlid, Vlaams Belang

Er dient nog veel meer te gebeuren om dit soort feiten te voorkomen, klinkt het dus bij het Vlaams Belang. “Eerst en vooral moeten we de problemen durven benoemen. De profielen bij deze misdrijven zijn gekend: het gaat bijna altijd om jonge mannen van allochtone origine. Ze verwerpen onze maatschappij en kanten zich tegen de autoriteiten van die maatschappij, denk aan politie, maar ook aan brandweer en zelfs ambulanciers. Wie hier echter wil wonen, moet onze waarden, normen en autoriteiten respecteren.”

“En verder blijft harde repressie de beste preventie”, besluit Depoortere. “Het incident rond de bodycams toont aan hoe lang we straffeloosheid hebben toegestaan. We moeten dit verder uitbouwen: hardere straffen en elk incident vervolgen door middel van nultolerantie en snelrecht. Ook het kindergeld moet kunnen afgepakt worden bij hardnekkig en meervoudige feiten. Zo roeien we dit schandelijk wangedrag uit met wortel en tak.”

Eerder deze zomer lanceerde het Vlaams Belang een ‘Knock Out-plan’ tegen geweld, vandalisme en andere wangedrag in onze recreatiedomeinen en badplaatsen. “In dit plan staan de eerder vernoemde oplossingen, maar nog veel meer. Met deze voorstellen slaan we de amokmakers figuurlijk KO. Want de angst moet van kamp veranderen.” De brochure is gratis te verkrijgen via vlaamsbelang.org/koplan.