“Geweld tegen politie is een strafverzwarende omstandigheid”

01 mrt 2022 | Nieuws

Het Vlaams Belang is verontwaardigd over de aanslag met molotovcocktails aan het politiecommissariaat in Molenbeek. Onbekend geboefte pleegde er gisterenavond een aanslag. Met molotovcocktails probeerde men het gebouw en wagens in brand te steken”, zegt Kamerlid Ortwin Depoortere. “Dergelijk geweld tegen de politie wordt alsmaar ergerDit gaat zonder meer om terreur: een opzettelijke aanslag tegen onze overheid en politie met als doel ze te verjagen. De daders moeten opgespoord en keihard aangepakt worden.”

“De beelden van de aanslag zijn schokkend, hoewel dergelijk geweld tegen politiediensten helaas meer en meer voorkomt, zeker in Brusselse gemeenten als Molenbeek”, aldus Depoortere. “Ik heb na eerdere geweldplegingen en brandstichtingen van minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden telkens kordate actie geëist, maar een gepast initiatief om aan het misdadig gedrag van dat geboefte een eind te maken blijft steeds achterwege.”

“In verscheidene wijken van onze hoofdstad zijn bendes straatcriminelen heer en meester”, vult Brussels Vlaams Belang-voorzitter en senator Bob De Brabandere aan. “Politieagenten, maar ook brandweerlui en hulpdiensten worden er zomaar aangevallen. Die mensen verdienen een veel betere bescherming. Daarom is een zerotolerantiebeleid nodig, met gerichte politiecontroles. Daders moeten via camerabeelden opgespoord en opgepakt worden en vervolgens kordaat worden gestraft door middel van snelrecht.”

“Onze strafwetgeving moet dringend aangepast worden”, besluit Depoortere. “Er moet bij het plegen van elke vorm van fysiek geweld tegen politieambtenaren, bij het uitoefenen van hun beroep, een afzonderlijke verzwarende omstandigheid worden ingevoerd. En het parket moet wat ons betreft bij elke vorm van fysieke geweld dagvaarden. Van seponeren mag geen sprake zijn. Wie niet horen wil, moet voelen.”