Geweld tegen politie: harde aanpak!

17 feb 2022 | Nieuws

Twee agenten van de lokale politiezone Regio Puyenbroek achtervolgden woensdagnamiddag een voertuig dat bijzonder gevaarlijk en roekeloos rijgedrag vertoonde in Zaffelare (Lochristi). “Nadat de bestuurder zichzelf klemgereden hadverzette de 27-jarige Brusselse verdachte zich op gewelddadige wijze tegen zijn arrestatie door de politie”, zegt Kamerlid en Voorzitter van de Commissie Binnenlandse Zaken Ortwin Depoortere. “De dader moet hard aangepakt worden.”

De bestuurder nam te voet de vlucht op een bedrijventerrein. De twee politieagenten zetten de achtervolging in en konden de verdachte vatten. Deze verzette zich hevig. Eén agent kreeg een grote kassei op het hoofd en is door de verdachte in de hand gebeten. De andere agent kreeg slagen toegediend en de verdachte probeerde hem te wurgen. Agenten van politiezone Gent en de Scheepvaartpolitie konden de verdachte overmeesteren. “Opnieuw zijn politieagenten slachtoffer van onaanvaardbaar geweld”, aldus Depoortere. “Recent is nog een agent neergestoken door een minderjarige. En nu dit.” 

“Dergelijke misdrijven tegen de politie mogen niet onbestraft blijven”

Ortwin Depoortere

Kamerlid, Vlaams Belang

Beide agenten moesten naar het ziekenhuis en zijn meerdere dagen arbeidsongeschikt. De agent die de kassei tegen het hoofd kreeg, had een zware hoofdwonde die moest gehecht worden. Hij mocht intussen het ziekenhuis verlaten. De andere agent had schaafwonden in het aangezicht, hals en mond, en wurgsporen in de hals. “De verdachte verscheen in de loop van donderdag, op vordering van het parket, voor de onderzoeksrechter in Gent, op verdenking van poging tot doodslag”, vervolgt Depoortere. “Het parket vroeg terecht zijn aanhouding.”

“Het Vlaams Belang pleit voor een consequente strenge bestraffing van dergelijk geweld tegen de politie”, besluit Depoortere. “We dringen erop aan dat misdrijven gepleegd tegen politieambtenaren verplicht als een verzwarende omstandigheid worden beschouwd, zonder mogelijkheid tot voorwaardelijke invrijheidsstelling.”