Geweld tegen Brusselse politie: “genoeg is genoeg”

05 mei 2021 | Nieuws

Het Vlaams Belang eist van minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) eindelijk eens actie met het oog op de veiligheid van de Brusselse politie. “Deze week nog werd een agent in burger zomaar werkonbekwaam geslagen en kwam Verlinden in een twitterbericht als reactie hierop niet verder dan dat men deze toestanden niet verdient”, zegt Kamerlid Ortwin Depoortere (Vlaams Belang). “Dat klopt natuurlijk, maar de politiemensen verdienen wel een minister die zich hun lot aantrektdie het veiligheidsprobleem wil aanpakken en wat meer doet dan loutere lippendienst leveren.”

“Een politieman in burger die maandagavond aan het wandelen was in de Brusselse gemeente Sint-Gillis werd plots aangevallen door een horde van veertig ‘jongeren’, zoals dat heet. Laffer is moeilijk denkbaar”, reageert Depoortere. “Met stokken en baseballbats werd hij werkonbekwaam geslagen. Gelukkig konden toegesnelde handelaars erger voorkomen.” De agent, die als lid van een anti-overlastbrigade een bekend gezicht is in de omgeving, werd aldus slachtoffer van wraak wegens eerdere patrouilles. 

“Eigenlijk mag de politie bij slagen volgens Verlinden alleen maar de andere kaak aanbieden”

Ortwin Depoortere

Voorzitter Commissie Binnenlandse Zaken in de Kamer van volksvertegenwoordigers, Vlaams Belang

De Kamerfractie van het Vlaams Belang heeft al meermaals oplossingen aangereikt voor het probleem van geweld tegen de politie, maar telkens weer werd dit door minister Verlinden genegeerd. “Van de beleidspartijen hoeven de politiemensen niet veel hulp te verwachten. Om electorale redenen worden de criminelen die de dienst uitmaken in de Brusselse no go-zones ontzien”, aldus Depoortere. “Men blijft dan maar wat inzetten op straathoekwerkers, maar in verscheidene Brusselse wijken is de tijd van praten, pamperen en knuffelen echt voorbij.”

“Als dat nodig is moet de veiligheid van politie, maar ook van burgers, gegarandeerd worden met behulp van strafrecht en jeugdgevangenis”, besluit Depoortere, die minister Verlinden hierover morgen ondervraagt. “Justitie moet de mogelijkheid krijgen de straatcriminelen hard aan te pakken. Ik had gisteren nog contact met een collega van het slachtoffer, die deze analyse volledig bevestigde.”

Het Vlaams Belang eist daarom nultolerantie tegen straatcriminaliteit, de invoering van het snelrecht en het stopzetten van de snelle vrijlatingen. Ook moeten jonge daders van 16, 17 jaar eerder door de correctionele rechtbank berecht worden dan door de jeugdrechtbank.

⬛