Gerolf Annemans stelt nieuw boek Momentum voor

25 apr 2023 | Nieuws

Europees Parlementslid Gerolf Annemans (Vlaams Belang) stelde vandaag in het Vlaams Parlement zijn nieuw boek Momentum voor. De centrale vraag: hoever staat het nu met de Vlaamse onafhankelijkheid? Volgens Annemans werd de onafhankelijkheidsgedachte in de diepvries geplaatst na de verkiezingen van 2014. Maar de aanhoudende stilstand op federaal niveau en de financiële situatie van de Franstalige instellingen, noopt tot actie. “We staan aan de vooravond van een momentum dat Vlaanderen moet gebruiken om zich te bevrijden.”

Met Momentum vormt De Ordelijke Opdeling van België nu een trilogie. Annemans schreef het eerste deel (Zuurstof voor Vlaanderen) in 2010. Het tweede deel (Quid Nunc?) schreef hij na de verkiezingsuitslag van 2014. Volgens Annemans werd toen de vooruitgang van de Vlaamse zaak stilgelegd omdat Vlamingen zelf de Vlaamse onafhankelijkheidsgedachte in de diepvries plaatsten. “Sindsdien ging het van kwaad naar erger”, aldus Annemans. “Met het electorale resultaat van N-VA zijn we alleen maar in een neo-belgicistische periode verzeild geraakt.”

Mijn boek is een oproep aan Vlaanderen om de ordelijke opdeling van België te beginnen voorbereiden

Gerolf Annemans

Europarlementslid, Vlaams Belang

Maar zoals de titel van het boek aangeeft, gelooft de Vlaams Belanger dat er een momentum gecreëerd wordt. “De financiële situatie van alle Franstalige instellingen, de Franse Gemeenschap, het Waals Gewest, het Brussels Gewest en eigenlijk ook het federale niveau, is zeer onrustwekkend”, klinkt het. “Zij zijn nagenoeg failliet en dat kan niet zonder gevolgen blijven.” Volgens Annemans groeit dat besef niet alleen aan beide zijden van de taalgrens, maar ook internationaal.

Annemans gelooft dan ook dat de kiezer in 2024 de kaarten danig zal herschudden dat het voortbestaan van België een onmogelijkheid wordt. “De Vlaamse autonomie wordt al meer dan dertig jaar door de Franstaligen geblokkeerd”, besluit hij. “Mijn boek is een oproep aan Vlaanderen om de ordelijke opdeling van België te beginnen voorbereiden. We staan aan de vooravond van een momentum dat Vlaanderen moet gebruiken om zich te bevrijden.”

Momentum is vanaf vandaag verkrijgbaar via de webshop van het Vlaams Belang.