Gerepatrieerde IS-terroristes op vrije voeten

13 jan 2023 | Nieuws

In twee opeenvolgende operaties bracht de Vivaldi-regering vijftien IS-terroristes terug naar België. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams Belang-fractievoorzitter in de Kamer Barbara Pas opvroeg. “Eerste minister Alexander De Croo (Open Vld) stelde steevast dat die operaties in het belang van de nationale veiligheid gebeurden omdat de vrouwen in kwestie op die manier niet van de radar zouden verdwijnen”, reageert Pas. “Maar ondertussen lopen er al zes van hen vrij rond.”

De terroristes werden in 2021 en 2022 naar België gebracht en behoren allen tot de categorie ‘Foreign Terrorist Fighter’. Van de vijftien die werden overgebracht, zijn ondertussen al zes voorwaardelijk of voorlopig in vrijheid gesteld. “Het gaat stuk voor stuk om figuren die onze samenleving bewust de rug hebben toegekeerd en die wegtrokken naar Syrië of Irak om daar samen met Islamitische Staat het Westen te bevechten”, aldus Pas. “In de jihadistische organisaties waarin ze terechtkwamen, kregen ze opleidingen om aanslagen te plegen. Het is bovendien bij zowat elke inlichtingendienst bekend dat jihadistische vrouwen zich vaak nog wreder tonen dan hun mannelijke tegenhangers.”

Geen enkele IS-terrorist mag ooit nog een voet in dit land zetten

Barbara Pas

Fractievoorzitter Kamer van volksvertegenwoordigers, Vlaams Belang

In 2022 keerden, naast degenen die op kosten van de belastingbetaler gerepatrieerd werden, ook drie vrouwelijke Foreign Terrorist Fighters op eigen houtje, via Turkije, naar dit land terug. “Van zodra zij hier aankwamen werden ze opgesloten. Maar van dat drietal verlieten er ondertussen al twee de gevangenis, omdat ze probatie-uitstel kregen. Dat betekent dus dat ze vrij kunnen rondlopen, mits voldaan wordt aan enkele voorwaarden. Dat deze Vivaldi-regering op die manier de veiligheid van de burger beweert te dienen is uiterst cynisch.”

Het Vlaams Belang is dan ook erg verontwaardigd over de vrijlatingen en herhaalt de eis om terroristen te berechten in de regio waar ze hun gruwelijkheden begingen. “Geen zinnig mens kan enige waarde hechten aan woorden of beloftes van figuren die bereid waren de meest gruwelijk denkbare daden te plegen. Enkel paars-groene excellenties hechten daar blijkbaar geloof aan”, besluit Pas. “Hoezeer Vivaldi daar ook anders tegenaan kijkt, de veiligheid van onze burgers moet de eerste prioriteit zijn, en die vereist dat geen enkele IS-terrorist ooit nog een voet in dit land mag zetten.”