“Geef mensen met zwaar beroep eerlijk pensioen op eerlijke leeftijd”

30 okt 2020 | Nieuws

Op 29 oktober werd een motie van het Vlaams Belang om werk te maken van een lijst van zware beroepen door alle partijen behalve PVDA weggestemd. Het Vlaams Belang is verbijsterd over het gedrag van de zogenaamde ‘sociale’ paars-groene coalitie. “Ik hoor overal spreken van ‘compenserende maatregelen’ en ‘zorg dragen voor de zorgsector’ maar als het aankomt op de zware beroepen voor de private sector is het oorverdovend stil”, reageert Kamerlid Ellen Samyn (Vlaams Belang) kritisch.
 
Toen de regering Michel de pensioenleeftijd naar 67 jaar verhoogde ondanks dat geen enkele regeringspartij hierover sprak in hun verkiezingsprogramma’s, werd daarbij meteen de belofte gemaakt dat deze maatregel niet zou gelden voor mensen die een heel leven risicovol of mentaal en fysiek zwaar werk hadden verricht, de zogenaamde zware beroepen. Enkele jaren later is dit nog niet in orde en worden oplossingen van het Vlaams Belang afgewezen.

Geen zware beroepen? “Dat ze dit maar eens gaan uitleggen bij de bouwvakkers of de havenarbeiders”

 Voor de openbare sector kon snel een lijst van zware beroepen worden opgesteld. Helaas liepen, wat de private sector betreft, de gesprekken spaak tussen bonden en werkgevers. De hete aardappel werd dus vooruitgeschoven naar een volgende regering”, aldus Samyn. “Maar met het aantreden van de nieuwe regering werd helaas al snel duidelijk dat van de vorige beloftes niets meer zal in huis komen. Er stond zelfs geen letter over in het regeerakkoord”.
 
In de commissie kwam Minister van Pensioenen Karine Lalieux (PS) niet verder dan het begrip ‘zwaar beroep’ te bestempelen als een subjectief gegeven. “Eigenlijk verwoordt ze de visie van Alexander De Croo (Open Vld) dat iedereen zijn eigen beroep wel zwaar zal vinden”, vervolgt Samyn. “Dat ze dat dan maar eens gaan uitleggen aan de bouwvakkers en de havenarbeiders die zich in weer en wind letterlijk hebben krom gewerkt. Of vandaag aan de zorgverleners die applaus krijgen, maar verder niet veel meer.
 
Ellen Samyn diende dan ook een motie in om werk te maken van de lijst van zware beroepen. “Heel wat sectoren leveren tegenwoordig zware inspanningen. Dus geef de coronahelden en alle werknemers in de zware beroepen waar ze recht op hebben. Geen woorden maar daden”.