“Executie professor Djalali is wraakroepend”

04 mei 2022 | Nieuws

De Iraanse moslimfundamentalistische dictatuur heeft via zijn persbureau ISNA bericht dat Iraans-Zweedse spoedarts en gastdocent aan de VUB, Ahmadreza Djalali, op uiterlijk 21 mei zal worden geëxecuteerd. “De man werd na een oneerlijk proces ter dood veroordeeld wegens spionage en moord. Hij is door foltering tot bekentenissen gedwongen en verblijft al zes jaar in onmenselijke omstandigheden in de Iraanse gevangenis”, zegt Kamerlid Ellen Samyn. “We moeten er alles aan doen om deze executie alsnog te verhinderen.”

Ahmadreza Djalali werd in 2016 tijdens een werkbezoek gearresteerd op verdenking van pro-Israëlische spionage en de dood van twee Iraanse nucleaire experts. “Tijdens zijn detentie lapte Iran alle mensenrechten aan de laars, getuige Djalali’s verblijf in een isoleercel de eerste drie maanden en het feit dat hij pas na zeven maanden een advocaat mocht raadplegen. De bekentenissen dwong Teheran af door hem psychologisch te folteren”, aldus Samyn. “Wat Iran hier aanricht, is ondenkbaar. Men zal zonder degelijk recht op verdediging en eerlijk proces een man ter dood veroordelen, en dit na een vijf jaar lange lijdensweg in een gruwelijke Iraanse cel.” 

“Het regime in Teheran toont opnieuw zijn ware gelaat met de gruwelijke aankondiging van de executie van Djalali”

Ellen Samyn

Kamerlid, Vlaams Belang

Omdat er een golf van protest op gang kwam tegen de detentie en veroordeling van Djalali, heeft Iran die tot nu toe altijd uitgesteld. “Ze gebruikten Djalali als hefboom om toegevingen van het Westen te krijgen, zoals een gevangenenruil met de Iraanse terreurdiplomaten die in ons land werden veroordeeld”, vervolgt Samyn. “Nu ze merken dat we niet buigen voor hun chantage, maken ze hun woorden harden gaan ze Djalali alsnog executeren. Vreselijk en wraakroepend.”

Het Vlaams Belang heeft zich altijd zeer kritisch uitgelaten ten aanzien van de Iraanse ayatollahs. “Dit hardvochtige moslimregime geeft niks om mensenrechten en zij die geloven in de nucleaire deal van Barack Obama met Iran worden nu hopelijk eens wakker uit hun wensdroom. Wij hebben ons als enige partij dan ook altijd consequent verzet tegen het Instex-mechanisme, dat na de sancties van ex-president Trump in het leven geroepen werd om zaken te blijven doen met Iran.”, besluit Samyn. “België moet alle diplomatieke acties inzetten om de executie te verhinderen, waaronder de Iraanse ambassadeur op het matje roepen.”