Evere haalt openbare vuilnisbakken weg ‘in strijd tegen illegaal afval’
Volgens verschillende bronnen binnen de Brusselse gemeente Evere zou schepen van Openbare Netheid Ali Ince (PS) deze maand 150 openbare vuilnisbakken hebben laten weghalen in de strijd tegen het illegaal gebruik van de vuilnisbakken. “De omgekeerde wereld”, zegt fractievoorzitter in het Brussels Parlement Dominiek Lootens-Stael (Vlaams Belang). “Dit is contraproductief voor de openbare netheid in het Gewest”.
Meerdere buurtbewoners deden melding dat er in Evere op verschillende locaties betonnen vuilniskorven opgehoopt liggen, in afwachting van verwijdering. De informatie werd ook bevestigd door enkele straatvegers, die de komende weken extra werk zouden hebben met de uitvoering van deze beslissing. Dat de openbare netheid in Evere te wensen overlaat, is niet nieuw. Reeds in mei dit jaar liet Ince weten in La Capitale dat het verwijderen van de openbare vuilnisbakken kadert in een bredere aanpak tegen illegaal afval. “Op dit ogenblik zijn de gevolgen van de gewijzigde ophaalkalender door Net Brussel al goed voelbaar”, aldus Lootens-Stael, “en dan beslist de schepen ook nog eens om de vuilniskorven te verwijderen.”
Dit is op je blote knieën vragen om sluikstorten
Recent voerde Brussels minister van Leefmilieu Alain Maron (Ecolo) een nieuwe ophaalregeling in voor huisvuil in het Gewest. Een regeling waarover bij de bevolking bijzonder veel ongenoegen bestaat. “Met een gebrekkige communicatie en een aanzienlijke vermindering van de dienstverlening zijn de nefaste gevolgen elke dag zichtbaar”, gaat Lootens-Stael verder. “Overal, ook waar het niet mag, worden vuilniszakken gesmeten die vervolgens dagenlang vaak opengescheurd liggen te stinken en massaal ongedierte aantrekken. Brussel was nooit een kampioen inzake netheid, maar nu gaat het van kwaad naar erger.”
Volgens de fractievoorzitter in het Brussels Parlement is het probleem ruimer dan enkel de ophaalfrequentie. “Alleenstaanden of kleine gezinnen kunnen de kleinste huisvuilzak van 30 liter niet vullen op een week of twee, waardoor ze ervoor kiezen om hun huisvuil wekelijks in de openbare vuilnisbakken te deponeren. Er is dus nood aan kleinere formaten vuilniszakken.”
De beslissing van de Everse schepen van Openbare netheid is volgens het Vlaams Belang dan ook een verkeerd signaal. In plaats van de sluikstorters harder aan te pakken, viseert men buurtbewoners die hun huisvuil in de openbare vuilbak deponeren. “De schepen had op z’n minst openlijk over zijn beslissing kunnen communiceren, of zoeken naar een alternatief”, concludeert Lootens-Stael. “Nu blijven de sluikstorters hun afval op straat gooien, maar komt daar extra afval bij dat vroeger in de openbare vuilbakken terecht kwam”. Het Vlaams Belang vraagt daarom dat de openbare vuilbakken teruggeplaatst worden, in afwachting van een alternatief.