Enkelbanden blijft als gemakkelijkheidsoplossing gebruikt worden
Er staan in Vlaanderen meer dan 2.000 mensen onder elektronisch toezicht, een nieuw record. Het Vlaams Belang kant zich op zich niet tegen het gebruik van enkelbanden, maar uit hevige kritiek op het gebruik ervan als gemakkelijkheidsoplossing om de overbevolking van de gevangenissen aan te pakken. “Zelfs wie zijn enkelband doorknipt, krijgt gewoon een nieuwe en hoeft niet naar de gevangenis”, zegt Vlaams Parlementslid Adeline Blancquaert. “De overbevolking van onze gevangenissen aanpakken kunnen we enkel door buitenlandse criminelen het land uit te sturen om in het land van herkomst hun straf uit te zitten.”
Nog nooit stonden er zoveel mensen in Vlaanderen onder elektronisch toezicht. Dat bevestigt ook Jef Verlinden, afdelingshoofd van het Vlaams Centrum Elektronisch Toezicht (VCET). “We hebben bij wijze van spreken sinds begin dit jaar al een digitale gevangenis bijgebouwd”, klinkt het. De stijgende vraag leidt ook tot nood aan extra personeel. Zo is de dienst deze legislatuur al gegroeid van 55 voltijdse werkkrachten naar 92. “De bedoeling is dat dat nog stijgt naar 110”, zegt Verlinden. “Enkel zo kunnen we die stijgende vraag aan.”
De overbevolking van onze gevangenissen aanpakken kunnen we enkel door buitenlandse criminelen het land uit te sturen om in het land van herkomst hun straf uit te zetten
“Eén van de redenen dat een enkelband zo populair is, is de overbevolking van de gevangenissen”, zegt Blancquaert. “Maar daar is het geen oplossing voor. Als we kijken naar wie onze gevangenissen opvult dan zien we dat meer dan 40 procent van de gevangenisbevolking niet over de Belgische nationaliteit beschikt. Drie vierde van hen is bovendien zelfs illegaal in het land. De overbevolking van onze gevangenissen aanpakken kunnen we enkel door buitenlandse criminelen het land uit te sturen om in het land van herkomst hun straf uit te zitten.”
Het Vlaams Parlementslid bracht begin deze maand nog aan het licht dat veroordeelden die hun enkelband doorknippen vaak gewoon een nieuwe krijgen en niet naar de gevangenis moeten. “Dat illustreert hoe enkelbanden in combinatie met de overbevolking in de gevangenissen de straffeloosheid in de hand werkt”, besluit Blancquaert. “Een enkelband is al geen volwaardig alternatief voor een gevangenisstraf en kan voor mij al zeker geen straf zijn voor mensen die zich reeds probeerden te onttrekken aan het elektronisch toezicht.”