Een zoveelste uitstel voor effectieve gevangenisstraffen

05 apr 2022 | Nieuws

“1 juni komt met rasse schreden dichterbij”, zegt Kamerlid Marijke Dillen. “Dat is de datum waarop alle uitgesproken gevangenisstraffen, ook deze onder de drie jaar, effectief zullen moeten worden uitgevoerd. Maar Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld) zou Van Quickenborne niet zijn mocht hij ook deze door hem gedane belofte niet breken.”

“In principe was de datum vanaf wanneer iedere gevangenisstraf effectief uitgevoerd zou worden al eerder vastgelegd: op 1 december 2021”, licht Dillen toe. “Uiteraard waren we toen in eerste instantie verheugd omdat we een belangrijk partijstandpunt gerealiseerd zouden zien, maar daarnaast waren we, de aankondigingspolitiek van Van Quickenborne kennende, ook sceptisch. En terecht, want de regering schoof, onder het mom van corona, de zaak op de lange baan.” 

“Een belofte maken is een belofte nakomen, ook over gevangenisstraffen, maar helaas niet wanneer je Vincent Van Quickenborne heet”

Marijke Dillen

Kamerlid, Vlaams Belang

Hoe de paars-groene regering en in het bijzonder de minister van Justitie de gemaakte belofte tegen 1 juni 2022 wel zal nakomen is voor het Vlaams Belang vooralsnog een raadsel. “De gevangenissen zijn overbevolkt”, aldus Dillen. “En de detentiehuizen die in vervangende capaciteit zouden moeten voorzien zijn nog niet gebouwd, laat staan afgewerkt.”

“Dit weekend kondigde de minister in de media plots aan dat de uitvoering van de korte gevangenisstraffen een stapsgewijs proces zal zijn, waarbij de straffen tussen de twee en drie jaar vanaf september zouden worden uitgevoerd, en de overige straffen vanaf volgend jaar”, merkt Dillen tot slot op. “Daarmee is alvast duidelijk gemaakt dat de inwerkingtreding van de wet nog maar eens zal moeten worden uitgesteld. Voor een zoveelste keer. Tot Sint-Juttemis wellicht.”