De Croo moet vooral besparen op eigen kabinetten en het systeem
Volgens het Vlaams Belang moet de federale regering in plaats van aan symboolpolitiek te doen, eindelijk beginnen met te besparen op het overvette systeem. “Het teveel aan kabinetten, ministerposten, de senaat, de monarchie… Het zijn allemaal zaken die we kunnen missen en zo soelaas kunnen bieden tijdens de huidige begrotingsgesprekken. Zo’n hervormingen zullen meer zoden aan de dijk brengen dan de symbolische gestes van De Croo en co”, aldus Kamerfractieleider Barbara Pas.
Zaterdag vergaderde het kernkabinet van de federale regering de hele dag over de opmaak van de begroting voor 2023 en 2024. Zoals steeds is de paars-groene Vivaldi-ploeg het over weinig eens en lopen de onderhandelingen stroef. In aanloop van de begrotingsronde stelde premier Alexander De Croo (Open Vld) voor om zijn ploeg een 8-tal procent van hun loon te laten inleveren.
“De Croo moet écht hervormen”
“Het is goed dat ministers of parlementsleden een geste willen doen, maar met gestes alleen komen we er niet”, reageert Pas. “We hebben echt beleid nodig en echte hervormingen. De staat slorpt meer dan 50% van het bruto binnenlands product op. Dit om een amalgaan van bestuursniveaus, vette kabinetten en overheidsdiensten te onderhouden. Het is hier dat gesneden moet worden en De Croo moet dit aanpakken in plaats van aan symboolpolitiek te doen.”
Het Vlaams Belang denkt zo aan het afschaffen van de senaat, de provincies, de intercommunales en de monarchie, terwijl de kabinetten en hun overheidsdiensten moeten afgeslankt worden. “En er zijn nog heilige huisjes wier sloop geld kan opbrengen: er moet geknipt worden in de migratiefactuur, te beginnen met het afschermen van de Sociale Zekerheid voor vreemdelingen. Dat alleen al is goed voor meer dan één miljard. En uit het nieuwe boek van econoom Lode Vereeck en mezelf blijkt dat er 12,9 miljard van Vlaanderen naar Waalse bodemloze putten wordt versluisd. De afbouw hiervan zou geen ook geen taboe meer mogen zijn – Vlaanderen kan deze centen goed gebruiken.”