“De Croo mag ook geld vrijmaken voor eigen bevolking”

11 apr 2022 | Nieuws

Eerste minister Alexander De Croo (Open Vld) beloofde dit weekend op een conferentie in Warshau dat België een bedrag van 800 miljoen euro voor Oekraïne zal vrijmaken. “Hij deed daarbij de uitspraak dat België niemand in de steek laat”, zegt Kamerlid Wouter Vermeersch. “Een wel bijzonder cynische en leugenachtige boodschap. Paars-groen doet niet veel anders dan mensen in de steek laten. Onze bevolking verarmt zienderogen zonder dat de paars-groene regering een ernstige poging doet om hieraan wat te doen.”

“Het Vlaams Belang is absoluut niet blind voor het afschuwelijke gebeuren in Oekraïne, en de mensen uit dat oorlogsgebied moeten absoluut geholpen worden”, aldus Vermeersch. “Maar het is stuitend dat De Croo met vele honderden miljoenen strooit terwijl er in dit land geen euro beschikbaar blijkt te zijn voor structurele veranderingen in de energiefactuur of in de prijzen aan de pomp.” 

“De paars-groene regering van Alexander De Croo laat zowat iedereen in de steek”

Wouter Vermeersch

Kamerlid, Vlaams Belang

“Tot en met 30 september is er een verlaging van de bijzondere accijnzen op benzine en diesel met 17 cent of 0,175 euro per liter, inclusief btw. Een tankbeurt van 60 liter is hierdoor amper met 10 euro gedaald en de kostprijs van deze operatie wordt geraamd op 288 miljoen euro”, aldus Vermeersch. “En nu blijkt De Croo 800 miljoen euro op overschot te hebben om uit te delen. Een eenvoudige rekensom leert ons dus dat we met dat geld een tankbeurt met 28 euro kunnen laten dalen.”

“Maar voor Alexander De Croo is het eenvoudiger om op een internationale bühne onwaarheden te verspreiden dan om in eigen land problemen aan te pakken. Hij is daarmee overigens niet aan zijn proefstuk toe. In november ging hij op een klimaatconferentie in Glasgow de slachtoffers van de overstromingsramp, die stierven als gevolg van een verkeerde bediening van sluizen, bestempelen als ‘klimaatdoden’, terwijl grove fouten werden gemaakt door de overheid in Wallonië”, besluit Vermeersch. “We leven in een land waarin de helft van de bevolking het momenteel heel moeilijk heeft om de eindjes aan elkaar te knopen, maar daar heeft de regering ‘die niemand in de steek laat’ geen aandacht voor.”