Corona piekt meest in Molenbeek: Vlaams Belang vreest dat “hele land zal bloeden”

15 okt 2020 | Nieuws

In het Brussels Gewest is één op vijf van elke coronatest positief. Voor de Brusselse gemeente Sint-Jans-Molenbeek is dat echter één op drie. Het Vlaams Belang in Brussel dringt aan op extra gerichte maatregelen, op plaatselijk vlak. “Moet het land bloeden voor dit gebrek aan lokaal beleid?”

Elke dag verschijnen er nieuwe gegevens over de sterke verspreiding van Covid-19-besmettingen in Brussel. Vandaag wordt er melding gemaakt van een positiviteitsgraad – de verhouding van het aantal positieve tests met het totale aantal coronatests uitgevoerd in ons land – van bijna twintig procent in Brussel. Maar vooral de grote verschillen tussen de gemeenten onderling vallen op. In Sint-Jans-Molenbeek stijgt de positiviteitsratio tot 30,7%.

Dit gegeven staat in sterk contrast met de signalen die men van op de Molenbeekse straten krijgt, men is daar nog steeds in een fase van sensibilisering. Uit getuigenissen van de politie blijkt dat, ook na een aangekondigde verstrenging door Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS), er weinig animo is om consequent op te treden. De politie voelt zich niet gesteund door gerecht en politiek. Er zijn amper twee pv’s opgesteld in Molenbeek, bleek eerder vandaag. 

Moet het land bloeden voor het gebrek aan beleid in Brussel en Molenbeek?

Dominiek Lootens-Stael

Fractievoorzitter Brussels Parlement, Vlaams Belang

“Wij zeggen reeds lang dat laksheid in een aantal Brusselse gemeenten ons land in een slechte positie duwt, en op het vlak van handhaving van de Covidmaatregelen is dat niet anders”, zo stelt senator Bob De Brabandere, Brussels Vlaams Belang-voorzitter. “Men sluit alle cafés, maar de gerichte, lokale maatregelen die echt nodig zijn neemt of durft men niet te nemen. Handhaaf nu eindelijk eens de basismaatregelen zoals afstand houden, de maskerplicht op drukke plaatsen en het verbod op samenscholingen.” 

“Na de algemene lockdown beweerde men dat we daar niet naar terug wilden, men zou maatregelen op maat nemen. Ondertussen zien we dat de probleemgebieden nog steeds niet worden aangepakt en dat er voor het ganse land weer strenge maatregelen dreigen”, voegt fractievoorzitter in het Brussels Parlement Dominiek Lootens-Stael er aan toe. “De Brusselse ministers en burgemeesters blazen reeds weken koud en warm. Ik stel hen verantwoordelijk: het ganse land moet bloeden voor het gebrek aan beleid in Brussel en Sint-Jans-Molenbeek.