Conservatieve conferentie kan niet veilig doorgaan in Brussel: “PS-dictatuur in onze hoofdstad springlevend”

13 apr 2024 | Nieuws

Op 16 en 17 april zou er in de bekende Concert Noble in Brussel een internationale conferentie doorgaan, met tal van internationale topsprekers, waaronder zelfs Hongaars premier Viktor Orbán. Het evenementenbureau Edificio, dat de receptiezaal uitbaat, maakte gisteren echter bekend dat het evenement daar toch niet zou kunnen doorgaan. De reden? PS-burgemeester Philip Close weigert er voor te zorgen dat het evenement in alle veiligheid kan doorgaan. “De PS-dictatuur in Brussel is nog springlevend”, zegt lijsttrekker voor het Brussels Parlement Bob De Brabandere. De partij zal de zaak aanhangig maken in zowel het federaal als het Brussels Parlement.

Op 16 en 17 april zou er in de bekende Concert Noble in Brussel een internationale conferentie doorgaan. Onder meer Hongaars premier Viktor Orbán, Europees Parlementslid voor Vlaams Belang Tom Vandendriessche en de Britse Nigel Farage zouden er naast tal van andere internationale topfiguren het woord voeren.

Het is in Brussel zo ver gekomen dat een evenement met een Eerste Minister van een ander Europees land blijkbaar niet in veiligheid kan doorgaan

Bob De Brabandere

Senator, Vlaams Belang

Het evenementenbureau Edificio, dat de receptiezaal uitbaat, maakte gisteren echter bekend dat het evenement daar toch niet zou kunnen doorgaan De reden is niet ver te zoeken: tal van gewelddadige linkse organisaties kondigden aan dat ze zouden manifesteren tegen het evenement én Brussels PS-burgemeester Philip Close weigert voor de veiligheid in te staan.

“Het is in Brussel zo ver gekomen dat een evenement met een eerste minister van een ander Europees land blijkbaar niet in veiligheid kan doorgaan. Enerzijds door de aanwezigheid van extreemlinks tuig dat het vrije woord met geweld wil bekampen. Maar anderzijds vooral door de onwil van de PS-Burgemeester Philip Close om het vrije woord in zijn stad, de zogenaamde hoofdstad van Europa, te garanderen. Dat is niet alleen bedroevend, het is vooral beschamend. De PS-dictatuur, die desnoods met behulp van gewelddadige stoottroepen wordt opgelegd, is in deze stad nog springlevend”, klinkt het bij De Brabandere.

Het Vlaams Belang hoopt dat de organisatoren alsnog een oplossing vinden. De partij zegt het hier ook niet bij te laten. In het Federaal Parlement zal commissievoorzitter Binnenlandse Zaken Ortwin Depoortere de zaak aanhangig maken, terwijl Brussels Fractieleider Dominiek Lootens-Stael al aangekondigd heeft de Brusselse minister-president te zullen interpelleren.