Christofobe ‘kunst’ in het Europees parlement

05 mei 2023 | Nieuws

In het Europees parlement dook deze week opnieuw een bizarre kunsttentoonstelling op. Het is niet de eerste keer dat er provocatieve kunst in het Europees parlement hangt. Deze keer gaat het om een foto tentoonstelling van de extreem linkse fractie ‘ The Left’. Die bevat onder andere geseksualiseerde portretten van Jezus en christelijke thematiek. “Net zoals het provocatieve aandeel van de tentoonstellingen steeds toeneemt, daalt het ‘kunst’-gehalte ervan”, zegt Europees Parlementslid voor het Vlaams Belang Tom Vandendriessche.

Volgens Vandendriessche zit er een duidelijke lijn in de provocatieve kunst. “Artistieke expressie kan uiteraard een provocerend element bevatten, kunst roept immers emoties op”, zegt hij. “Maar wat we nu steeds vaker zien is dat men activisme vermomt als ‘kunst’. Ondanks de louter provocatieve aard van de tentoonstelling, slaagt ze zelfs daar ook niet in. De aanvallen zijn voornamelijk gericht aan de christelijke cultuur en thematiek. Deze christofobie is echter zeer veilig in politieke context.”

Het Europees Parlementslid is er dan ook van overtuigd dat deze tentoonstelling niet als kunst en zelfs als pure ‘islamofobie’ beschouwd zou worden indien ze zou focussen op de islam. “Sterker nog, mensen zoals de voormalige Zweedse cartoonist Lars Vilks, bekend van de omstreden Mohammed cartoon, ondervond jarenlange doodsbedreigingen tot aan zijn overlijden”, vult hij aan. “Er werden geldprijzen op zijn hoofd gezet en was het slachtoffer van meerdere aanslagen op zijn leven.”

Er is sprake van een dubbele standaard, waarin de ene religie belachelijk gemaakt kan worden en de andere niet

Tom Vandendriessche

Europarlementslid, Vlaams Belang

Het is volgens Vandendriessche duidelijk dat deze artistieke ‘moed’ beperkt is tot aanvallen van religies die geen gevaar vormen en wiens boodschappen vernederd mogen worden zonder consequenties. Het parlement zou een gelijkaardige tentoonstelling met islamitische thematiek dus ook niet laten doorgaan, gezien het risico op gewelddadige vergeldingsacties. Er is dus sprake van een dubbele standaard, waarin de ene religie belachelijk gemaakt kan worden en de andere niet. “Opmerkelijk”, zegt Vandendriessche, “aangezien juist het christendom aan de wortels van onze beschaving ligt.”

Ten slotte is er volgens het Europees Parlementslid sprake van een zekere degeneratie die een voorbode is van een ineenstorting van een beschaving. Vandendriessche vindt niet dat kritiek op religies verboden moet worden en is van mening dat de vrijheid van meningsuiting in een democratie altijd dient te primeren. “Anderzijds is er wel een verschil tussen wat mag volgens de wet en wat hoort volgens fatsoen en respect. Deze ‘kunst’ heeft niks van dat laatste en hoort dus ook niet thuis in het huis van onze op christelijke wortels gegrondveste democratie”, besluit hij.