“Burgers zijn spaarzaam met energie, paars-groen niet”

19 aug 2022 | Nieuws

De stijgende energieprijzen hebben consumenten en bedrijven gedwongen om creatief om te springen met het verbruik, zo blijkt uit een peiling van HLN.be. “Paars-groen riep meermaals op om energie te besparen, en de mensen hebben daar thuis blijkbaar massaal gevolg aan gegeven”, zegt Kamerlid Reccino Van Lommel. “Alleen blijft het vanuit de kant van de overheid bijzonder stil als het aankomt op eigen inspanningen.”

54 procent van de mensen zet de thermostaat lager en 17 procent ziet zich zelfs genoodzaakt minder te douchen. “En om de gigantische energiefactuur te kunnen betalen, beknibbelt 54 procent op de uitgaven voor de vrijetijdsbesteding en moet 26 procent zelfs spaargeld aanspreken”, aldus Van Lommel. “Het zijn zonder meer pijnlijke maatregelen, en dat net in een periode dat er relatief minder werkloosheid is en er een recessie mag worden verwacht.” 

“Paars-groen neemt geen maatregelen om spaarzaam om te springen met energie, hun sociaal gelaat is een masker”

Reccino Van Lommel

Kamerlid, Vlaams Belang

De gasprijsindex staat op haar hoogste peil ooit en de top is nog niet bereikt. “Onzekerheid en geopolitieke spanningen hebben de gasprijzen alleen maar verder omhooggehaald. Dit hebben we te danken aan de EU-sancties tegen Rusland, dewelke onze mensen veel harder treffen dan Poetin”, aldus nog Van Lommel. “En ook al zijn we met een aandeel van 6 procent niet afhankelijk van Russisch gas, dan nog zitten we gewrongen in de internationale gasmarkt waardoor ook Vlamingen voor hun gas meer moeten betalen. En als klap op de vuurpijl vraagt de EU ons (onder impuls van de van Rusland afhankelijke landen) solidair te zijn en onze voorraden te delen.”

“Paars-groen neemt eigenlijk bitter weinig energiebesparende maatregelen”, besluit Van Lommel. “Maar wat we in deze omstandigheden vooral van een regering zouden mogen verwachten zijn structurele maatregelen om de mensen binnenkort de winter door te helpen. Maatregelen zoals een permanente btw-verlaging en een ontvetting van de factuur. Zo niet zullen veel mensen letterlijk in de kou zitten.”