“Brusselse overheidsdiensten moeten neutraal blijven”

26 mei 2021 | Nieuws

De Brusselse regeringspartijen zijn het niet eens over de neutraliteit in de overheidsdiensten. Een veroordeling van de MIVB wegens het verbod op het dragen van een islamitische hoofdoek zorgt voor die onenigheid. De Raad van bestuur van de MIVB, die bevolkt wordt door vertegenwoordigers van de Brusselse regeringspartijen, ging maandagavond uiteen zonder beslissing en vergadert vandaag opnieuw. Vlaams Belang wil de neutraliteit behouden zien en kijkt vooral naar de houding van de Open Vld.

Een arbeidsrechter veroordeelde begin deze maand de Brusselse vervoersmaatschappij MIVB wegens discriminatie. Een sollicitante beweerde niet aangenomen te zijn omwille van haar hoofddoek. De MIVB hanteert immers het neutraliteitsprincipe, net als de andere Brusselse administraties. Maar dat principe staat al een tijd onder druk vanuit linkse hoek. De groenen zijn geneigd de hoofddoek toe te laten en willen dus niet dat de MIVB in beroep gaat tegen het vonnis. Ook One Brussels-Vooruit volgt dit spoor. Bij de Franstalige socialisten is er verdeeldheid. De laïciteit bij de Brusselse PS, die jarenlang de dominante stroming was, staat al enige tijd onder druk. Op de achtergrond speelt de machtsstrijd tussen de partij met Ecolo en de communistische PTB. Het links-liberale DéFI pleit voor het behoud van de neutraliteit en wil dat de MIVB in beroep gaat tegen het vonnis. Het standpunt van de Open Vld is niet heel duidelijk. Nochtans is de positie van de collega’s van de Franstalige liberalen van de MR, de grootste oppositiepartij in het Brussels parlement dat wel. Hun nationaal voorzitter Georges-Louis Bouchez profileert zich sterk op het thema, hij wil een deel van de groene kiezers recupereren.

“De vraag is wie de machtsstrijd wint bij de PS en of ze zich verder door de PTB laat opjagen” analyseert fractievoorzitter in het Brussels Parlement Dominiek Lootens-Stael (Vlaams Belang). “Maar belangrijk langs Vlaamse kant is welk signaal de Open Vld uitstuurt: zal ze duidelijk kiezen voor de vrijheid en de neutraliteit of capituleert ze ook voor de druk van de Moslimbroeders en hun waterdragers? Twee van de drie leden in de Brusselse liberale parlementsfractie zijn vrouwen, dan lijkt me de keuze tegen de hoofddoek niet moeilijk. Ik hoop dat mijn collega’s parlementsleden van de meerderheid zich duidelijk laten horen en de neutraliteit verdedigen.”

 ⬛