“Brussel moet geen geld vragen maar geld besparen”
Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) is bereid de N-VA in de Brusselse regering op te nemen in ruil voor meer bevoegdheden en meer geld. “De PS is er duidelijk niet gerust in”, zegt fractievoorzitter in het Hoofdstedelijk Parlement Dominiek Lootens-Stael. “De N-VA heeft hierop geen antwoord, maar het Vlaams Belang heeft dat wel: Vervoort moet geen geld vragen maar geld besparen en financieel eindelijk orde op zaken stellen.”
Eerder deze week waren er de berichten dat het Hoofdstedelijk Gewest, Wallonië en de Franse Gemeenschap minder geld vanuit Vlaanderen -al of niet via het Federale verdeelsysteem- zullen krijgen en in de toekomst financieel op eigen benen zullen moeten staan. “Maar het lijkt dat Brussel die boodschap niet wil begrijpen en er alles aan doet om er zo slecht mogelijk voor te staan”, aldus Lootens-Stael, “om dan opnieuw geld te kunnen eisen van de Vlamingen. Dat is de wereld op zijn kop.”
Brussel moet vooral werk maken van een interne stadshervorming
PS-kopman Achmed Laaouej belegt momenteel vergaderingen over Franstalige frontvorming na 2024. “Het doel is meer geld en bevoegdheden voor Brussel dat meer Gewest wil worden”, vervolgt Lootens-Stael. “Het toont de Franstalige paniek aan voor de sterke positie van Vlaams Belang.” In plaats van meer bevoegdheden te eisen, zouden de Brusselse machtspartijen volgens het Vlaams Belang beter werk maken van en interne stadshervorming. Financieel orde op zaken stellen en vooral dat deel van de Brusselse bevolking dat in de hangmat ligt aan het werk zetten.
“Samenwerking tussen de N-VA en het Vlaams Belang wordt in 2024 wellicht een realistische optie. Niet alleen in Vlaanderen, ook in Brussel”, merkt Lootens-Stael tot slot op. “Gemeenschapsbevoegdheden overhevelen naar het Brussels gewest is niet compatibel met het Vlaams-nationalistische DNA. Ik hoop dan ook dat de N-VA in Brussel niet ingaat op het voorstel van een regeringsdeelname in ruil voor toegevingen die Brussel en de Brusselse Vlamingen in het bijzonder schaden. Nu niet en ook niet in 2024.”