Brussel mag zich opmaken voor jaarlijkse rellen op 31 december

28 dec 2020 | Nieuws

Volgens minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) komen er met oudejaar mogelijk zware rellen in Brussel. Anders dan Verlinden is het Vlaams Belang daar echter zeker van. “En zolang dit maatschappelijke probleem niet bij de wortel wordt aangepakt, kunnen we daar ook zeker van blijven”, waarschuwt Kamerlid Ortwin Depoortere (Vlaams Belang).

“Een jaar geleden werd door Verlindens voorganger Pieter De Crem (CD&V) vooraf ook al voor de “festiviteiten” op 31 december in Brussel gevreesd”, vervolgt Depoortere, “en dat bleek zeer terecht.” Er werden mensen neergestoken, 22 wagens brandden uit, motorfietsen en vuilnisbakken gingen eveneens in vlammen op, winkels werden leeggeplunderd en straatmeubilair zinloos vernield. De feestavond werd toen afgesloten met 185 administratieve en 26 gerechtelijke aanhoudingen. “En de jaren voordien was het trouwens niet anders”. 

“Dat Verlinden het risico op rellen in Brussel nu nog hoger inschat dan de voorbije jaren, voorspelt niets goeds”

Dominiek Lootens-Stael

Fractievoorzitter Brussels Parlement, Vlaams Belang

“Verlinden moet ervoor zorgen dat er op het terrein voldoende politiemensen met de nodige uitrusting aanwezig zullen zijn”, vult fractievoorzitter in het Brussels Parlement Dominiek Lootens-Stael (Vlaams Belang) aan. “En indien noodzakelijk moeten ze geweld kunnen gebruiken. Met de steun van de overheid en zonder angst voor onterechte tuchtsancties.” Het Vlaams Belang benadrukt dat dit niet enkel op oudejaar maar het hele jaar door het geval moet zijn. “Het voorbije jaar, met bijna dagelijks geweldincidenten tegen de Brusselse politie, heeft de noodzaak hiervan voldoende aangetoond.”

“Nog meer dan in de andere steden is de toestand in onze hoofdstad volledig uit de hand gelopen”, besluit Lootens-Stael. In sommige wijken zijn drugclans en bendes straatcriminelen heer en meester, klinkt het. In de zogenaamde no go-zones worden zelfs brandweerlui en hulpdiensten aangevallen. Voor het Vlaams Belang is de tijd van praten en knuffelen al lang voorbij. De partij pleit voor een lik-op-stuk-beleid, met samenscholingsverboden, willekeurige politiecontroles en road blocks in probleemwijken.

⬛