België niet meer te redden volgens OESO 

08 jun 2023 | Nieuws

Volgens de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) zijn de Belgische schulden niet langer houdbaar. “Terwijl premier De Croo zijn internationale carrière aan het voorbereiden is, wordt België internationaal meer en meer als een pariastaat aanzien”, zegt Kamerlid Wouter Vermeersch. “In het Belgische moeras blijven ronddolen, heeft geen enkele zin. Vlaanderen moet resoluut haar eigen weg gaan om niet mee de dieperik ingesleurd te worden.”

De OESO heeft haar zesmaandelijks rapport over België uitgebracht en hierin ongemeen hard uitgehaald naar de hoge Belgische overheidsschulden. De schuldgraad bedraagt dit jaar 105,6 procent van het bruto binnenlands product (bbp), waarmee het de zesde hoogste in de Europese Unie heeft. Volgens de OESO kampt België met te hoge vergrijzingsuitgaven, een dure klimaattransitie en hoge rentelasten op de schulden. De internationale denktank voorspelt een economische groei van 0,9 procent voor dit jaar en van 1,4 procent voor volgend jaar, maar vreest dat de hoge schuldgraad hier een impact op dreigt te hebben. De OESO vindt ook dat België het begrotingstekort, dat dit jaar oploopt tot 5,2 procent van het bbp, moet afbouwen.

Alle alarmlichten staan op rood

Wouter Vermeersch

Kamerlid, Vlaams Belang

“Terwijl premier De Croo zijn internationale carrière aan het voorbereiden is, wordt België internationaal meer en meer als een pariastaat aanzien”, zegt Vermeersch. “Alle alarmlichten staan op rood en een Grieks scenario is dan ook niet veraf meer.”

Volgens het Vlaams Belang is er maar één mogelijkheid. “In het Belgische moeras blijven ronddolen, heeft geen enkele zin”, besluit Vermeersch. “Vlaanderen moet resoluut haar eigen weg gaan om niet mee de dieperik ingesleurd te worden. Enkel Vlaamse onafhankelijkheid kan ons uit deze toestand redden.“