Anti-politiegeweld onbestraft in Elsene: “Nultolerantie van Verlinden lege doos”

15 nov 2020 | Nieuws

Het Vlaams Belang beschuldigt de Belgische regering “te weinig middelen aan politie en justitie te geven om anti-politiegeweld echt aan te pakken.” Dit nadat enkele geweldenaars spoedig werden vrijgelaten na drie agenten te verwonden in Brussel. De partij pleit voor beter materiaal voor de politie, en meer instrumenten en dwingende richtlijnen voor Justitie. De partij roept tevens op om de petitie iksteundebrusselsepolitie.be te tekenen. “Nultolerantie moet exact dat betekenen. Handen af van onze agenten!”

Twee dagen nadat binnenlandminister Annelies Verlinden (CD&V) aankondigde om een nultolerantie in te voeren omtrent anti-politiegeweld, zijn enkele verdachten in een vechtpartij met de politie al onmiddellijk weer vrijgelaten. In het Brusselse Elsene raakten drie agenten gewond bij een coronacontrole. Bij het nagaan van de identiteit van een man vielen omstaanders de politie aan. Drie geweldenaars werden opgepakt, maar daarna direct vrijgelaten. Het Vlaams Belang reageert misnoegd en sluit zich aan bij de striemende kritiek van politievakbond VSOA tegenover het beleid.

Vlaams Belang streng na anti-politiegeweld: “De woorden van Verlinden rond nultolerantie zijn hol”

“De paarsgroene regering van premier Alexander De Croo (Open Vld) en Verlinden laat Brussel volledig in de steek”, reageren senator Bob De Brabandere, voorzitter van Vlaams Belang Brussel en fractievoorzitter in het Brussels Parlement Dominiek Lootens-Stael (Vlaams Belang. “De politie in Brussel staat onder fikse druk, maar geen enkele van de federale beloftes rond zerotolerantie en beter materiaal wordt ingevuld. De woorden van Verlinden – amper twee dagen oud – zijn hol en vals. Ik roep iedereen bij deze op om onze steunpetitie te tekenen voor de Brusselse politie – om onze agenten een hart onder de riem te steken, en een onmisbaar signaal aan Verlinden te tonen.”

De partij somt nog eens zijn oplossingen op. “Onze agenten hebben aangepast materiaal nodig voor deze gevaarlijke buurten waar – veelal allochtone – jongeman om de haverklap agenten aanvallen”, zo vertelt ten slotte de Kamerlid Ortwin Depoortere (Vlaams Belang), die de commissie Binnenlandse Zaken voorzit. “We moeten onze politie van bodycams voorzien zodat er eenvoudig bezwarend materiaal kan opgenomen worden tegen deze criminelen, en stroomstootwapens om op een geschikte manier zichzelf te verdedigen en aanvallers te neutraliseren. Politie moet zonder vrees terug doen waar ze bij wet voor bevoegd is: gebruik van geweld wanneer dit geoorloofd is. Met steun van de overheid en niet met schrik voor tuchtsancties. Ten slotte moet het parket zonder uitzondering vervolgen.”