Alweer nieuw kraakpand met asielzoekers in Brussel: “kraken nooit belonen”

13 mrt 2023 | Nieuws

Sinds zondagmiddag hebben zo’n 70 asielzoekers zich toegang verschaft tot de toekomstige kantoren van het Nationaal Crisiscentrum nabij het Brusselse Noordstation. Het gaat om asielzoekers die vrijdag werden weggestuurd uit een ander kraakpand.Asielzoekers trekken met behulp van extreemlinkse organisaties van kraakpand naar kraakpand, zoals we hadden voorspeld”, zegt Vlaams Belang-fractieleider in de Kamer Barbara Pas. “Zolang het beleid niet drastisch verandert, zullen we geconfronteerd worden met illegalen die van kraakpand naar kraakpand trekken. De instroom asielzoekers moet naar omlaag en wie uitgeprocedeerd is, moet onmiddellijk het land verlaten.”

Vorige week werd een kraakpand in de Havenlaan in Brussel ontruimd waar zo’n 70 asielzoekers verbleven. Ondertussen hebben ze met de hulp van de extreemlinkse organisatie ‘Stop de Opvangcrisis’ hun toevlucht genomen tot een ander kraakpand, dit keer nabij het Brusselse Noordstation. In de gloednieuwe gebouwen zou het Nationaal Crisiscentrum binnenkort gehuisvest worden. Volgens de organisatie die naar eigen zeggen de krakers bijstaat, gaat het om de ‘solidaire opvordering’ van het gebouw. “In werkelijkheid gaat hier om een ordinaire inbraak”, zegt Pas. “De schade aan het gebouw dat toebehoort aan de federale overheid zal groot zijn en de belastingbetaler mag er alweer voor opdraaien.”

Zolang we er niks aan doen om de instroom naar omlaag te halen en zorgen dat wie uitgewezen wordt ook daadwerkelijk het land verlaat, zullen er voortdurend gebouwen worden gekraakt

Barbara Pas

Fractievoorzitter Kamer van volksvertegenwoordigers, Vlaams Belang

De organisatie voegde er meteen aan toe advocaten te zullen inzetten om middels gerechtelijke procedures het gebruik van het gebouw toe te staan. “Organisaties als ‘Stop de Opvangcrisis’ werken kraken in de hand”, vervolgt Pas. “Nog erger is dat ze de asielzoekers misbruiken voor hun eigen politieke agenda. Daar mogen we nooit aan toegeven.”

Volgens het Vlaams Belang mag illegaal verblijf dan ook nooit beloond worden met een verblijfsvergunning, zoals in dit land helaas al vaak het geval was. “Er moet keihard opgetreden worden tegen kraken”, besluit de fractieleider. “Andermans eigendom bezetten kan nooit door de beugel. Maar het kernprobleem zit natuurlijk bij het asielbeleid dat op federaal niveau wordt gevoerd. Zolang we er niks aan doen om de instroom van asielzoekers drastisch naar omlaag te halen en ervoor zorgen dat wie uitgewezen wordt ook daadwerkelijk het land verlaat, zullen er voortdurend gebouwen worden gekraakt.”