Alweer anti-politiegeweld in Etterbeek: “Stop geboefte”

29 okt 2021 | Nieuws

Het Vlaams Belang eist nultolerantie en kordaat snelrecht ten aanzien van elke geweldenaar die agenten aanvalt. “Er moet een een gecoördineerd en efficiënt optreden tegen de gewelddaden jegens politie”, vindt Kamerlid en BiZa-commissievoorzitter Ortwin Depoortere na de nieuwste daad van agressie tegen twee agenten in Etterbeek (Brussel). “Dit geboefte krijgt te vaak en te veel vrij spel. Wie op onze flikken mept, moet dat achteraf ook voelen!”

Op beelden die op sociale media circuleren en door La Dernière Heure werden gepubliceerd is te zien hoe een man van Afrikaanse origine twee agenten in Etterbeek brutaal toetakelt. Eén agente raakte daarbij arbeidsongeschikt. Het is het zoveelste anti-politiegeweldsincident in korte tijd in Brussel. De verdachte werd opgepakt en het Brussels parket startte een onderzoek.

“Maar dat wil meestal weinig tot niks zeggen”, vervolgt Depoortere. “Al te vaak geraakt dit geboefte weg met een fopstrafje. We herinneren ons nog de geweldenaar die met een autokrik agenten te lijf ging – die werd enkele tientallen uren later alweer vrijgelaten met een enkelbandje. Op kordate en echte straffen achteraf in de rechtbank is het dan ook veelal ijdel hopen: tal van dergelijke zaken worden geseponeerd of afgehandeld met een voorwaardelijk strafje.”

Ook vanwege onze binnenlandminister Annelies Verlinden (CD&V) moeten we weinig verwachten. “Na een van de vorige gevallen van geweld tegen de Brusselse politie beloofde Verlinden haar telkens burgerlijke partij te stellen”, besluit Depoortere. “Zoiets verhindert in theorie eenvoudig seponeren, maar helaas is hiervan nog niets in huis gekomen. Ook na dit zoveelste geval van onaanvaardbaar geweld in Etterbeek zal ik Verlinden confronteren met haar loze beloftes en eisen dat er eindelijk een harde aanpak komt tegen dit soort schoften. Wie op onze flikken mept, moet dat achteraf voelen!”