Al een op drie inwoners heeft migratieachtergrond

07 feb 2024 | Nieuws

Het aantal mensen met een migratieachtergrond is de afgelopen 20 jaar verdubbeld. Ondertussen daalde het aantal zonder migratieachtergrond met 670.000. “Dit is een migratieëxplosie”, zegt Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken. “Ondertussen blijft de kraan wagenwijd openstaan en komen er jaarlijks extra migranten binnen. Illegalen zitten in de cijfers zelfs niet vervat. Het is dringender dan ooit dat er een omslag wordt gemaakt en dat is enkel en alleen mogelijk met het Vlaams Belang.”

In elke gemeente in Vlaanderen zijn er de afgelopen jaren migranten bijgekomen. Dat blijkt uit cijfers van Statbel. Op die manier heeft ondertussen een op drie inwoners een migratieachtergrond. In 2003 was dat nog een op zeven. In de cijfers worden niet alleen mensen gerekend die niet de Belgische nationaliteit hebben of de nationaliteit hebben verkregen, maar ook zij die minstens één ouder van buitenlandse origine hebben. Meer dan de helft van hen komt van buiten de EU. Illegalen worden niet in de cijfers opgenomen, maar hun aantal wordt geschat op meer dan 150.000

Deze demografische trend zet onze samenleving op losse schroeven

Tom Van Grieken

Voorzitter, Vlaams Belang

“De cijfers zijn ontnuchterend, maar bevestigen waar het Vlaams Belang al decennia voor waarschuwt”, aldus Van Grieken. “Deze demografische trend zet onze samenleving op losse schroeven. De gevolgen ervan zijn op elk vlak voelbaar. Het hoeft geen betoog dat deze evolutie niet langer houdbaar is. Niet voor onze sociale zekerheid, niet voor ons onderwijssysteem en niet voor onze samenleving.”

Volgens Van Grieken moet er dringend een omslag gemaakt worden in het beleid. “Al jaren vragen de Vlamingen om minder migratie en het enige dat ze hebben gekregen is meer migratie”, zegt de voorzitter. “Er moet in dit land eindelijk werk worden gemaakt van een volledig ander asiel- en migratiebeleid. Om het tij te keren hebben we nu meer dan ooit nood aan een migratiestop. En die kan enkel met het Vlaams Belang worden gerealiseerd. Het is dringender dan ooit.”