“Aanmanen van parketten zal niet volstaan in strijd tegen geweld”

25 nov 2020 | Persberichten

Het Vlaams Belang is sceptisch over het voornemen om daders van geweld tegen politie fysiek voor te leiden bij de procureur. “Eerst zien en dan geloven” zegt Kamerlid Marijke Dillen (Vlaams Belang). Er zijn wat betreft de nultolerantie al te vaak loze beloftes gedaan”. De partij beklaagt ook dat het beleid alleen weer de feiten achterna holt en beter proactief zou optreden in deze strijd.

Justitieminister Vincent Van Quickenborne (Open Vld) wil naar eigen zeggen de procedure bij geweld tegen politie aanscherpen. Wanneer agenten minstens voor één dag werk onbekwaam zijn, gaan de daders ‘stante pede’ naar het parket. Deze maatregel komt er na twee weken van dagelijks zwaar geweld tegen de Brusselse politie. Ook zal de minister de parketten aanmanen om dossiers van geweld tegen de politie via het snelrecht te beoordelen zodat er binnen de twee maanden een uitspraak is. “Het is maar zeer de vraag wat dit ‘stante pede’ en dit ‘aanmanen’ in de praktijk zal betekenen”, aldus Dillen.

“Snelrecht is noodzakelijk, maar niet voldoende in de aanpak van de stadsguerrilla

Marijke Dillen

Parlementslid in de Kamer van Volksvertegenwoordigers, Vlaams Belang

Brusselse wijken worden geconfronteerd met een ware ‘stadsguerrilla’. “Criminele drugsclans dicteren er de wet, agenten zijn vogelvrij in de no-go zones, en hulpdiensten durven er al helemaal niet meer komen”, vervolgt Dillen. Sommige ‘jongeren’ zien de straatcriminaliteit als een eerste stap naar het terrorisme. Hun grote voorbeelden, de zelfmoordterroristen, achterna. Voor het Vlaams Belang moet de bescherming van de maatschappij centraal staan. Als dat nodig is moet dit gegarandeerd worden met behulp van strafrecht en jeugdgevangenis.

Het Vlaams Belang pleit al langer voor meer maatregelen die veiligheid op straat garanderen. Voor politie en voor burgers. Naast de politie moet ook Justitie de mogelijkheid krijgen om hard op te treden tegen gewelddadige jongeren”, besluit Dillen. “Minderjarige veelplegers moeten sneller, jonger en harder kunnen worden bestraft. Het woord ‘aanmanen’ is te vrijblijvend, dat is in deze materie niet meer op zijn plaats.”

⬛