Vooral Brusselse stations doelwit van vandalisme: “PS maakt Brussel kapot”

09 sep 2020 | Nieuws, Persberichten

In de top tien van meest gevandaliseerde NMBS-stations staan zowel Brussel-Centraal, Brussel-Zuid, Brussel-Noord als het station van Schaarbeek. Dat blijkt uit informatie opgevraagd door senator Bob De Brabandere, voorzitter van Vlaams Belang Brussel. “Brussel heeft de trieste eer om vier keer in de top tien te staan. Het beleid van de PS-potentaten werpt duidelijk haar rotte vruchten af. De binnen- en buitenlandse reputatie van Brussel slinkt zienderogen.” 

Brussel blijkt het meest geviseerd als het gaat over vandalisme in treinstations. Brussel Zuid staat zo op de eerste plaats met 237 meldingen, Brussel-Noord op vierde plaats met 105 meldingen, Schaarbeek op de zevende met 91 incidenten en Brussel-Centraal sluit de top tien af met 71 meldingen. Andere stations in het lijstje zijn respectievelijk Charleroi-Sud (199), Kortrijk (107), Gent-Sint-Pieters (100), Namen (94), Antwerpen-Centraal (82) en Luik-Guillemins (79). Het totaal aantal gevallen is ook met een kleine 10% gestegen in 2019 van 1.041 gevallen in ’18 tot 1137. Het aantal gemelde incidenten in 2020 stond op 1 juni op 455.

Vandalisme in stations groot probleem in Brussel: “Het beleid van de PS-potentaten werpt duidelijk hun rotte vruchten in Brussel”

Het jarenlange lakse wegkijkbeleid van de Brusselse PS-burgemeesters en -minister-presidenten maakt van Brussel elke dag een beetje meer de karikatuur die men in het buitenland maakt: een ‘hell hole’”, zo reageert De Brabandere op de cijfers die hij opvroeg aan minister van Mobiliteit François Bellot (MR). “De binnen- en buitenlandse reputatie van Brussel slinkt zienderogen. Het antwoord is nochtans eenvoudig: de stad en het Gewest moeten hun bevoegdheden maximaal gebruiken om overlast tegen te gaan. Dat betekent meer politie-aanwezigheid, maar ook camera’s, veiligheidspersoneel enzoverder. Het verzamelde bewijsmateriaal moét steevast in samenwerking met het parket leiden tot vervolging.” 

Daar blijkt echter een van de schoentjes te wringen. Het antwoord van Bellot duidt er op dat “er niet voor alle[ incidenten] een administratieve procedure word opgestart. [En enkel d]e zwaarste kunnen vervolgd worden door het parket.” Ten slotte is er nog een federaal aspect, bemerkt het Vlaams Belang. De spoorwegpolitie valt namelijk onder de bevoegdheid van Binnenlandse Zaken. Kamerlid en voorzitter van de BiZa-commissie Ortwin Depoortere (Vlaams Belang) plant daarom om minister Pieter De Crem (CD&V) hieromtrent op de grill te leggen. “Er wordt duidelijk te weinig spoorwegpolitie ingezet om deze problematiek significant te reduceren. Wat zijn de stappen die De Crem plant, of is het al wachten op de volgende regering die dan op haar beurt de problematiek kan verwaarlozen?”