398 terroristen en geradicaliseerden op vrije voeten

22 dec 2020 | Nieuws

Uit cijfers die fractievoorzitter in de Senaat Guy D’Haeseleer opvroeg bij minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld) blijkt dat er op datum van 10 november 2020 104 geradicaliseerden, extremisten en terroristen, die als dusdanig geregistreerd staan op de op de Celex-lijst van het Directoraat-generaal Penitentiaire Inrichtingen, opgesloten zaten in de Belgische gevangenissen. Zomaar eventjes 398 individuen die ooit – als gedetineerden – opgenomen zijn geweest op deze lijst, lopen zelfs vrij rond.

“Verbijsterend dat er bijna vier keer zoveel terroristen en gelijkgestelden in vrijheid kunnen rondlopen”, stelt D’Haeseleer. “Geradicaliseerden zijn gestoorden die je niet zomaar kan genezen. Daar is de kans op recidive dus heel reëel. En het gaat niet bepaald om mensen die onder de indruk raken of schuldinzicht krijgen wanneer er eens een wijkagent voor hun deur staat.” 

“Alsof een en ander nog niet verontrustend genoeg is, kon de Veiligheid van de Staat geen cijfers geven over de opvolging van vrijgelaten terroristen”

Guy D'Haeseleer

Fractievoorzitter Senaat, Vlaams Belang

“We vroegen de cijfers op per categorie van terroristen en extremisten”, vervolgt D’Haeseleer. “En dan wordt een lezing van de getallen pas echt angstwekkend”. 122 terroristen kunnen ongehinderd de straat op. En dat geldt ook voor 180 zogenaamde ‘foreign terrorist fighters’ en gelijkgestelden. Hiermee worden de personen bedoeld die in ons land verblijven of hebben verbleven, en die steun hebben verleend aan terroristische organisaties.

Voorts zijn er ook 21 ‘homegrown terrorist fighters’ op vrije voeten. Dit zijn individuen die een aanknopingspunt met België hebben en die de intentie hadden geweld te gebruiken of steun hebben gegeven aan iemand met die intentie. “Voeg daar nog 3 potentieel gevaarlijke extremisten, 23 haatpredikers, 47 geradicaliseerden en 2 terrorismeveroordeelden aan toe, en je komt aan het schrikwekkende getal van 398.”

“Met het zinloze bloedvergieten in Parijs, Nice en Wenen nog zo vers in het geheugen is dit onvoorstelbaar”, concludeert D’Haeseleer. “De veiligheid van burgers verzekeren moet de eerste prioriteit zijn van de overheid.” Niet zonder reden pleit het Vlaams Belang dan ook sinds jaar en dag voor een ‘bijzondere levenslange opsluiting’ zonder kans op vrijlating voor plegers van zeer zware misdaden, voor terroristen en voor gevaarlijke recidivisten.

⬛