16-jarige bekeerling beraamt aanslag, maar alweer vrij

24 feb 2023 | Nieuws

Een 16-jarige uit de regio Leuven werd opgepakt omdat hij een aanslag wou plegen met een bom. Hij had IS-terreurvideo’s op zijn gsm staan en filmpjes waarop hij christelijke kruisbeelden vernielde. De jongen zou zich bekeerd hebben tot de islam. Ondertussen werd hij alweer vrijgelaten onder voorwaarden. Het Vlaams Belang waarschuwt voor de groeiende invloed van islamisten onder de Vlaamse jeugd. “Dat hij eenvoudigweg is vrijgelaten, is het ultieme falen van justitie”, zegt Kamerlid Marijke Dillen.

De jongeman werd volgens het parket vorige week opgepakt nadat er concrete aanwijzingen waren dat hij een terroristische aanslag wilde plegen. Hij had zich bekeerd tot de islam en raakte in korte tijd geradicaliseerd. De veiligheidsdiensten kregen hem dan ook in het vizier toen enkele van zijn filmpjes populair werden in online IS-groepen. Filmpjes waarbij hij onder meer een Mariabeeld omver gooit aan het station van Eppegem (Zemst).

Iemand met terroristische sympathieën en concrete plannen laat je niet zomaar terug vrij, dat is spelen met onze veiligheid

Marijke Dillen

Kamerlid, Vlaams Belang

Hij zou erg concrete plannen gehad hebben om een bom met TATP te maken. De springstof die gebruikt werd bij de terreuraanslagen in november 2015 in Parijs en maart 2016 in Brussel. “We hebben allemaal het leed en de schade die zo een bom kan aanrichten gezien”, zegt Dillen. “Als blijkt dat iemand al een tijdlang bezig is met het verzamelen van de benodigdheden om zo een bom te creëren, dan grijp je meteen in. Ongeacht de leeftijd van de verdachte.” 

Hij verscheen ondertussen voor de jeugdrechter, maar die liet hem alweer vrij onder voorwaarden. “Het lijkt erop dat de veiligheidsdiensten hun werk uitstekend hebben gedaan, maar justitie springt er compleet achteloos mee om”, besluit Dillen. “Iemand met terroristische sympathieën en concrete plannen laat je niet zomaar terug vrij. Dat is spelen met onze veiligheid.”