12.000 migranten in Lampedusa: “Paradigmashift in migratiebeleid nodig”

20 mei 2021 | Nieuws

Het Vlaams Belang trekt aan de alarmbel. Jaarlijks steken duizenden migranten de Middellandse Zee over vanaf het Afrikaanse vasteland naar het Italiaans eiland. Door de coronacrisis ging de problematiek echter grotendeels liggen. Maar die luwte is overduidelijk voorbij. Op dit moment vorig jaar kampte Lampedusa nog maar met 4.000 aankomsten, terwijl er dit jaar al 12.000 migranten het eiland binnenkwamen, waarvan 1.400 slechts een week geleden. Voor Tom Vandendriessche, Europarlementslid voor het Vlaams Belang is het tijd voor een broodnodige paradigmashift: “Er is nood aan een model gelijkaardig aan dat van Australië dat veiligheid, menselijkheid en solidariteit verenigt. Wie illegaal Europa binnendringt, moet elke kans op verblijf verliezen. Alleen zo breken we het businessmodel van de mensensmokkelaars. Tegelijk moeten we maximaal inzetten op opvang in eigen regio.”

Dinsdag behandelde het Europees Parlement de zorgwekkende toename van illegale oversteken vanuit Afrika naar Europa. Oversteken die sinds 2020 dus opnieuw toenemen, en helaas ook een dodentol eisen. Begin dit jaar nog werd het EU-migratiepact voorgesteld, en de vrees leeft bij Vlaams Belang Europa dat met dit pact het aantal doden enkel zal toenemen. “Nu de grenzen terug open staan, staan er opnieuw miljoenen migranten klaar nabij de kusten van Afrika om met behulp van mensensmokkelaars en onethische ngo’s onze thuislanden illegaal binnen te dringen”, aldus Vandendriessche.  

“De coronacrisis bewees nochtans dat een ander migratiebeleid met een ernstig grensbeleid mogelijk is.”

Tom Vandendriessche

Europarlementslid, Vlaams Belang

Een paradigmashift is dan ook noodzakelijk volgens Vlaams Belang. Vandendriessche stelde dinsdag vast waar het fout loopt. “Asielrecht mag niet langer als migratiekanaal misbruikt worden”, aldus nog het Europarlementslid. “Opvang van migranten moet in de eerste plaats in de regio van herkomst gebeuren. Ook moeten er dringend sancties worden opgelegd tegen landen die niet meewerken aan repatriëring van hun eigen burgers en illegale migratie gedogen.” Het Vlaams Belang wil dan ook definitief breken met de migratiepolitiek van het verleden. “In plaats van het rampzalige ‘wir schaffen das’- beleid, is het tijd voor het beleid van het gezond verstand.”

⬛