Vlaams Belang Europa wil met petitie “tweede Marrakesh-pact” tegenhouden

30 jan 2021 | Nieuws

Vlaams Belang-parlementslid Tom Vandendriessche lanceerde vrijdag, in samenwerking met andere leden van de fractie Identiteit & Democratie (ID) in het Europees Parlement, een nieuwe oproep om een petitie tegen het nieuwe Europese Marrakesh-pact massaal te verspreiden. Het pact, dat op 23 september werd voorgesteld door de Europese Commissie, zal binnenkort ter stemming voorliggen in het Europees parlement. Met de petitie genaamd  SavEurope’ willen het Vlaams Belang en zijn bondgenoten hier een stokje voorsteken.

Het Europees Migratie- en Asielpact ligt al langer onder vuur. Bij de voorstelling in september 2020 botste het meteen op verzet van leiders van Oost- en Centraal-Europese landen. Ook Sebastian Kurz, bondskanselier van Oostenrijk verzette zich toen tegen het pact. “Oostenrijk kan geen nieuwe migranten opvangen”, zo liet hij toen optekenen. De Europese partij ‘Identiteit en Democratie’, met leden uit zo’n tien lidstaten, lanceerde onder voorzitterschap van Gerolf Annemans reeds kort na de voorstelling van het pact de petitie ‘SavEurope’ als signaal tegen de beslissing. 

40.000 Europeanen ondertekenden reeds petitie tegen nieuw Marrakesh-pact

Tom Vandendriessche

Europarlementslid, Vlaams Belang

Het nieuwe pact zou onder meer de procedurele bescherming van asielverzoekers versterken, al langer een twistpunt in België gezien de lange wachttijden. Ook versterkt het pact het recht op gezinshereniging, wat nu ruimer zal worden erkend als ‘familiehereniging’. “Onaanvaardbaar”, klinkt het bij Europees Parlementslid Tom Vandendriessche (Vlaams Belang) in een videoboodschap. “Ze willen de gezinshereniging uitbreiden naar broers, zussen en de brede familie en dit opleggen aan alle vrije landen van Europa.”

De petitie is beschikbaar in acht talen. De petitie werd inmiddels Europees meer dan 40.000 keer ondertekend, waarvan het Vlaams Belang Europa ongeveer 12.000 handtekeningen verzamelde. De stemming over het Migratiepact wordt in het najaar van 2021 verwacht.

⬛