Vlaams Belang dient resolutie in om illegalen het recht op asiel te ontnemen

09 mrt 2023 | Nieuws

Deze week dient het Vlaams Belang in het Europees Parlement een resolutie in om illegalen het recht op asiel te ontzeggen. De partij doet dat naar aanleiding van een gelijkaardig plan van de Britse regering. “Dit is een logische maatregel van een effectief asielbeleid”, zegt Europees Parlementslid Tom Vandendriessche. Wie illegaal een land binnendringt, moet elk recht op asiel verliezen.

“De migratiecrisis is acuut en dringend”, aldus Vandendriessche. “En de oplossingen zijn er, maar het ontbreekt de Europese elite aan politieke wil.” De resolutie van het Vlaams Belang roept lidstaten op om illegalen geen toegang te geven tot de asielprocedure, en hen levenslang het toegang van het grondgebied te ontzeggen. Illegalen vormen een groot probleem voor de infrastructuur van lidstaten. 30 procent van onze Belgische gevangenispopulatie is illegaal. “Migranten die hier illegaal binnenkomen tonen geen respect voor onze wetten, en hebben niets te zoeken in België, of Europa.” 

Migranten die hier illegaal binnenkomen tonen geen respect voor onze wetten, en hebben niets te zoeken in België, of Europa

Tom Vandendriessche

Europarlementslid, Vlaams Belang

Ook wordt de link tussen illegale migratie en mensensmokkel duidelijk benoemd in de resolutie. Mensensmokkelaars verdienen nu grof geld aan het faciliteren van illegale migratie. “90 procent van de illegale migranten betaalden mensensmokkelaars om tot in Europa te komen”, vervolgt Vandendriessche. “We moeten het verdienmodel van deze criminele organisaties doorbreken en duidelijk maken dat illegale migratie nooit mag lonen.”

Het voorstel om illegalen de toegang tot de asielprocedure ontnemen botste in het Verenigd Koninkrijk op kritiek. Zo zou het niet stroken met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. De resolutie stelt echter dat de illegale migratie een existentieel gevaar voor de lidstaten vormt.  “Het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM) dateert al van 1950. Een totaal andere tijd waarbij intercontinentale massamigratie nog niet mogelijk was”, merkt Vandendriessche tot slot op. “Het EVRM wordt in onze tijd misbruikt door activistische rechters om aan politiek te doen en beleidskeuzes te maken. Dat ondermijnt het vertrouwen in de democratie en uiteindelijk ook de legitimiteit van het EVRM.”